Deze editie deelt Bijlmer Parktheater het podium en de ruimte met maker Michael Wanga en Sunni Lamin Borrow. Deze talentvolle makers presenteren hun werk als double bill in ons theater. Voorafgaand aan de voorstelling even samen de honger stillen? Wees welkom in ons foyer er staat een soepje klaar.
In de foyer kun je kennismaken met Michael Wanga, die zijn inzichten deelt over zijn verdere ontwikkeling op Curaçao na zijn eerste solovoorstelling Den Mi Wesu (Papiamentu voor 'In Mijn Botten'), die vorig jaar tijdens het Fringe Festival in première ging.
Sunni maakte met productiehuis Hollandse Luchten de poëtische voorstelling A Fist of Tongues van Sunni Lamin Barrow, waarbij Sunni je meeneemt op een reis door de tijd in relatie tot de drie versies van zichzelf.
Hoge Ogen wordt gepresenteerd en gemodereerd door Yahmani Blackman.
Den Mi Wesu, the aftermath met Michael Wanga
Voordat de avondvoorstelling begint, kun je in foyer kennismaken met Michael Wanga. Als onze nieuwe maker binnen het Hoge Ogen traject 2023 van Bijlmer Parktheater en tevens performer, muzikant (beter bekend als Karpachii) en kunst-sjamaan, zal Michael inzichten delen over zijn verdere ontwikkeling op Curaçao na zijn eerste solovoorstelling. Een kans om de creatieve geest achter deze bijzondere productie te ontmoeten. Michael is terug met iets bijzonders: Den Mi Wesu, the aftermath.
Over de voorstelling Den Mi Wesu
Ritme en spiritualiteit horen bij elkaar. Ze verbinden ons met de oerkracht in onszelf. Ritme wordt ons niet aangeleerd, maar doorgegeven vanuit de muzikale tradities van onze voorouders. Klank en beweging zijn de dragers van de geschiedenis in de Afro-Caribische cultuur. Michael is altijd verteld dat hij van twee sterke stammen afkomstig is. Aan zijn vaders kant, de inheemse bevolking die heeft zien te overleven op de Caribische eilanden en aan zijn moeders kant, de bevrijde slaven die daar uit Afrika naartoe gebracht werden. Als deel van de nieuwe generatie afstammelingen van de Afro-Caribische diaspora, is Michael op zoek naar de connectie met zijn voorouders. Een band die hij haalt uit ritme en spiritualiteit, waarvoor hij diep wil graven in de verhalen en geluiden die hem door generaties heen hebben gevormd. Den Mi Wesu is een ‘deep dive’ in de origine van de spirituele beleving en hoe ritmische uitingen dat versterken. Een uitgraving van instrumenten, stem en beweging waarmee Michael zijn eigen wortels wil blootleggen.
A Fist of Tongues van Sunni Lamin Barrow
Nadat…, stuurt Sunni Lamin Barrow een uitnodiging naar zijn vroegere ik en zijn toekomstige ik, waarin hij hen verzoekt om langs te komen voor een rondetafelgesprek, met daarbij één voorwaarde: ze moeten hun oude wonden, angsten en onbeantwoorde stiltes meebrengen, met als doel om ze allemaal op te lossen. Zal het hem lukken om de drie zelven in hem bijeen te brengen tot één geheel, of gooit hij alleen maar meer olie op het vuur en maakt hij oude trauma’s en onzekerheden wakker?
In deze performance, waarin storytelling samenvloeit met muziek en dans, getuigt Sunni over hoe het is om te leven als Afrikaanse queer persoon, en over de beslissende invloed die iemands ouders kunnen hebben op hoe diegene zich ontwikkelt.
Over Sunni Lamin Barrow
Sunni Lamin Barrow (1998) is een meermaals bekroonde spoken word-artiest uit Gambia die momenteel zijn wortels verspreidt in het Nederlandse poëzie- en theaterveld. Als belichaming van alle facetten van zichzelf verzamelt Sunni verhalen en ervaringen uit zijn verleden en biedt deze aan zijn publiek in verschillende multidisciplinaire vormen.
Sunni beschouwt zichzelf als een burger van de wereld, en zijn huidige werk richt zich op een intellectueel publiek. Hierbij onderzoekt hij wat het betekent om queer en Afrikaans te zijn, en wat het inhoudt om te verhuizen van het land van je geboorte naar een vreemde plek die ooit misschien wel thuis genoemd kan worden.
Sunni's werken staan bekend om hun eerlijkheid en ontmoetingen met verandering, verlangen, verlating, overgave en subtiliteit in opstandigheid, uitsluiting, identiteit, de botsing van rijkdom en macht, geestelijke gezondheid en de behoefte aan opkomende gemeenschappen waar iedereen streeft naar een burger van de wereld te zijn.
About Sunni Lamin Barrow
Sunni Lamin Barrow (1998) is a multi award winning spoken word artist from The Gambia currently spreading roots in The Netherlands Poetry and Theater circuit. As an embodiment of all the parts of self, Sunni collects stories and experiences that involve his past and offers them in a multi disciplinary mediums to his audience.
Having identified himself as a citizen of the world, Sunni’s current works speak to an intellectual audience, thus dissecting what it means to be queer and African and what it encompasses to move from a land of one’s birth to a strange place that could potentially be called home, someday.
Sunni’s works are known for their honesty and heart heart encounters of change, longing, abandonment, surrender and subtlety in rebelliousness, exclusion, identity, the clash of wealth and power, mental health and the need for emerging communities where everyone aspires to be a citizen of the world.