© Michelle Urbiztondo

BRADA

LUSU
  • za 18 jan
    20:00 - 21:15
    Theaterzaal
  • Exclusief online transactiekosten €1,50

Het Rotterdamse theatercollectief LUSU presenteert hun nieuwste voorstelling BRADA. Een meeslepende voorstelling over vrijheid en rechtvaardigheid door de ogen van Javaans-Surinaamse vrijheidsstrijders. 

Helden, slechterikken en vergeten vrijheidstrijders

BRADA is een multidisciplinaire voorstelling die een blik werpt op de gevolgen van eeuwenlange onderdrukking en de persoonlijke verhalen van Surinamers die streven naar vrijheid. Met humor, nostalgische visuals, strijdbare muziek, poëtische dans en heftige confrontaties ontvouwt de voorstelling zich als een liefdesbrief naar de oudere generatie. De voorstelling onthult de helden, de slechteriken, en de vergeten vrijheidsstrijders die vochten voor hun voorouders, familie en kinderen. 

De noodzaak van BRADA 

LUSU staat onder artistieke leiding van Dewi Kasmo en is door haar in 2016 opgericht uit de noodzaak om een plek te creëren in de bestaande theaterwereld die nog niet bestond. Dewi voelt een diepe persoonlijke noodzaak om BRADA te maken. Ze wil haar vader, die werd opgepakt vanwege zijn activisme na de decembermoorden in Suriname, recht doen. Waar de een hem ziet als crimineel, ziet Dewi echt een held die vocht voor rechtvaardigheid en solidariteit met zijn gemeenschap. BRADA is een manier om het ware verhaal van haar vader en de complexiteit van dekolonisatie en emancipatie te delen en de parallellen te trekken met huidige onderdrukte groepen die vechten voor vrijheid. 

Waarom de Javaans-Surinaamse gemeenschap 

De Javaans-Surinaamse gemeenschap heeft een unieke plek in de geschiedenis waarbij ze zowel het erfgoed van Suriname als dat van Indonesië met zich meedraagt. Dit maakt hun zichtbaarheid extra belangrijk om bewustzijn te creëren over het koloniale verleden van Nederland. Omdat de Javaanse gemeenschap als laatste door Nederland naar Suriname is verplaatst, is de gemeenschap minder ver in hun emancipatieproces vergeleken met andere Surinaamse gemeenschappen. Hierdoor zijn ze ook minder zichtbaar in de huidige maatschappelijke discussies over hoe Nederland met zijn verleden omgaat. Er zijn weinig bekende Javaans-Surinaamse rolmodellen of vertegenwoordigers, waardoor deze gemeenschap vaak over het hoofd wordt gezien. Hierom kiest LUSU ervoor om de thematiek van de voorstelling vanuit het Javaans Surinaamse perspectief te vertellen. 

 

Over LUSU 

Theatergezelschap LUSU maakt sinds 2016 multidisciplinaire theaterbelevenissen. Door middel van prikkelende scènes gemixt met zelfgeschreven alternatieve pop/rap, dans en intieme visuals zorgt LUSU voor een theatrale rollercoaster. LUSU doorbreekt taboes en snijdt onbesproken thema’s op een persoonlijke manier aan en weet deze met humor en lichtheid te brengen. Hiermee maakt LUSU niet-westerse storytelling op een moderne manier toegankelijk voor een breed publiek. 

Credits, cast & crew

Tekst Dewi Kasmo / Choreografie Rudolf Doelasan, Cicely Wijnaldum / Spel Dewi Kasmo, Rudolf Doelasan, Gianluca Koeswanto, Santhino Piqué, Tyler Koudijzer, RyanTino Troenokarso, Gilbert Madnoersan / Compositie en muziek Nina Giampaolo / Kostuum- en decorontwerp Maite Prince / Kostuum (uitvoering) Lisa Maartense / Dramaturgie Mathieu Charles / Eindregie Samora Bergtop / Regieassistent Lindsey Soetodrono / Techniek Youri Wezenaar / Videografie Gilbert Madnoersan / Fotografie Michelle Urbiztondo / Communicatie Naomi Martosoewondo / Coaching Well Made Productions / Artistieke leiding Dewi Kasmo / Projectleiding Nadja Polman / Zakelijke leiding Dirim Kutlar 

Met dank aan Well Made Productions, Theater Zuidplein, Het Nationale Theater, Amsterdam Fringe, Danstheater AYA MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR Gemeente Rotterdam, VriendenLoterij Fonds, VSBfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Volkskracht, Stichting Elise Mathilde Fonds