Kwasi en Yaw & Kanga

Stichting Eternity Percussion & Black Harmony
African Diaspora Performing Arts festival
  • zo 17 nov
    15:00 - 17:00
    Theaterzaal
  • Exclusief online transactiekosten €1,50

Kwasi en Yaw

Stichting Eternity Percussion presenteert de meeslepende voorstelling "Kwasi en Yaw," waarin Afrikaanse en Afro-Caribische percussie en spiritualiteit samenkomen om een diepgaand verhaal over voorouderlijke kracht en identiteit te vertellen. De voorstelling, geregisseerd door Tati Wirahadiraksa, neemt het publiek mee op een emotionele reis door het verleden en heden.

Kwasi en Yaw volgt Yaw (Revelino Pinas), die worstelt met zijn culturele achtergrond en zijn afkomst ontkent. Terwijl hij ’s nachts wordt geplaagd door visioenen uit het verleden, zoekt hij naar manieren om in het reine te komen met zichzelf, hierbij begeleid door Kwasi (Derillio Alexander), die al een sterke connectie heeft met zijn cultuur. De centrale vraag is of Yaw zal slagen in het omarmen van zijn voorouders en culturele wortels.

De voorstelling verweeft krachtige elementen van Afrikaanse muziek en dans, die de emoties van het verhaal versterken en de spirituele reis van Yaw ondersteunen. Het is een verhaal over identiteit, zelfacceptatie en het vinden van kracht in voorouderlijke tradities.

KANGA

Ervaar de rijke geschiedenis en cultuur van Afro-Surinaamse spelletjes in de voorstelling KANGA van muziekformatie Black Harmony. In KANGA wordt het publiek meegenomen langs authentieke Afro-Surinaamse spelletjes, begeleid door muziek. Deze spelletjes, bekend als Kanga, werden tijdens de slavernij gespeeld door kinderen op de plantages in Suriname. Kanga biedt een inkijk in het leven van toen, gezien door de ogen van de jongste generaties.

KANGA is een kindervoorstelling die benadrukt dat ook kinderen slachtoffer waren van de slavernij. Aan hen werden verhalen verteld, vaak vergezeld door muziek en dans, over de gebeurtenissen op de plantages in Suriname. De voorstelling zet in op empowerment en houdt de orale traditie levend met verhalen die verscholen zitten in nummers zoals “faya siton no bron mi so” en “perun perun mi patron”.

KANGA belicht niet alleen de historische context, maar draagt ook belangrijke levenswijsheden over, zoals het belang van samenwerking en behendigheid. De voorstelling geeft een stem aan de kinderen van de plantages en toont hoe de slavernij een impact had op mensen van alle leeftijden. Het is een voorstelling die zowel jong als oud aanspreekt, die niet alleen entertaint maar ook onderwijst. Een echte ode aan de kinderen van de plantages en aan hun onverwoestbare geest. KANGA brengt niet alleen een belangrijk stuk geschiedenis en cultuur tot leven, maar herinnert ons ook aan de kracht die verhalen en muziek hebben in het doorgeven van wijsheden en het versterken van gemeenschappen.
De voorstelling Kanga duurt 30 minuten.

© Les Adu