Diaspora dialogen: African Heritage across the Atlantic

Pakhuis de Zwijger
  • wo 19 jun
    19:15 - 22:00
    BPT Pop-Up Podium In De Poort

Over het verleden, heden en toekomst van kunst, verzet en spiritualiteit in de zwarte gemeenschap.

Tijdens dit panelgesprek en workshop nemen we een verdiepende blik op de vormen van immaterieel en materieel erfgoed die ondanks Europees imperialisme, kolonisatie en de trans-Atlantische slavernij zijn ontstaan binnen zwarte gemeenschappen.

De panelisten duiken in op de inspanningen van zwarte gemeenschappen om hun immaterieel en materieel erfgoed te behouden. Ook verkennen we de impact van kunst, verzet en spiritualiteit als middelen waarmee de Afrikaanse diaspora, individuen en gemeenschappen, voor maatschappelijke veranderingen hebben gezorgd in het verleden, heden en met oog op de toekomst. 

Het publiek zal interactief deelnemen en in gesprek gaan met de panelleden. Hierdoor kunnen ideeën en visies met elkaar worden besproken over hoe het Afrikaanse erfgoed op een vernieuwende manier kan worden benaderd en gepresenteerd aan een breed en divers publiek.

Met in dit programma

Jennifer Muntslag - Moderator, presentator en performer

Jennifer Muntslag is presentator en geboren performer die als een frisse wind, vol enthousiasme en humor door de zaal heen waait. Haar klussen variëren van een wekelijkse late night talkshow bij Pakhuis de Zwijger, jaarlijks terugkerende host tijdens Oerol, Amsterdam Roots Festival, Kunstbende, vloggen voor Shot of Culture en diverse Spoken Word events tot aan clubavonden in de Paradiso, Melkweg en vele clubs en festivals in binnen- en buitenland.

Richenel Ansano - Antropoloog, Transculturele Genezer, Essayist en Vertaler

Richenel Ansano is een antropoloog, transculturele genezer, essayist en vertaler. Als erfgoedexpert is hij een UNESCO Global Facilitator voor het 2003 Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed, adviseur van de Nationale Commissie van Curaçao voor UNESCO, en de voorzitter van de Curaçao Open Foundation, die zich inzet voor het bevorderen van open computing en software in Curaçao. Richenel heeft UNESCO-workshops over cultureel erfgoed gefaciliteerd en mede-gefaciliteerd in het Caribisch gebied en de regio Azië/Pacific, evenals voor het NGO Forum van UNESCO’s 2003 Verdrag. Hij heeft ook deelgenomen aan talrijke gemeenschapseducatie-initiatieven.

Melanin Kris - Multidisciplinary Storyteller, Educator, Director

Melanin Kris heeft met zijn inspirerende optredens en diepgaande kennis op diverse nationale en internationale podia gestaan. Zijn werk richt zich op het versterken van identiteitsgevoel en het vieren van de veerkracht en creativiteit van de Afrikaanse diaspora. Naast zijn artistieke bijdragen is hij een actieve voorvechter van maatschappelijke verandering en sociale rechtvaardigheid. 

Jessica de Abreu - mede-oprichter The Black Archives en bestuurslid van NUC

Jessica de Abreu studeerde sociale en culturele Antropologie en Culture, Organization and Management aan de Vrije Universiteit. Haar werk richt zich op het gebied van de Afrikaanse diaspora, anti-zwart racisme en post-koloniale perspectieven. Ze is bestuurslid van New Urban Collective en mede-oprichter van The Black Archives. Tevens is ze algemeen coördinator bij European Network of People of African Descent, een netwerk van zwarte politieke organisaties in Europa. Melanin Kris is een dynamische kunstenaar en cultureel activist die bekend staat om zijn passie voor zwarte cultuur en erfgoed. Als veelzijdige spreker, designer en schrijver, gebruikt hij zijn platform om bewustzijn te creëren rond de rijke geschiedenis en de huidige uitdagingen van zwarte gemeenschappen.

Sergio Edwards - Schrijver en Performer

Sergio Edwards is een Utrechtse schrijver en performer die je graag meeneemt in zijn wereld. Door middel van persoonlijke verhalen geeft hij zijn publiek een inkijk in zijn leven en mening op actuele ontwikkelingen. Zijn optredens kan je het best omschrijven als eerlijk en emotioneel met een komische twist als herinnering om alles niet zo serieus te nemen.  

Workshop door 

Kunta Rincho - Cultureel-maatschappelijk ondernemer, muzikant, communitybuilder en antiracisme-activist

Kunta Richo verzorgt een muziek workshop in de pop-up podium waar ‘Tambu’ centraal staat.

Kunta Rincho is een gedreven activist, communitybuilder en expert op het gebied van Tambu, slavernij, zwarte geschiedenis en de doorwerking van het slavernijverleden. Hoewel Kunta Rincho in Nederland geboren is, heeft hij een diepe persoonlijke band met de Afro-Curaçaose geschiedenis en cultuur. Als zelfverklaard vertolker van de Curaçaose Tambu, een ritmische muziekstijl die zijn oorsprong vindt in de slaventijd, brengt Kunta Rincho de geschiedenis tot leven door middel van muziek en performance. 

Met zijn krachtige stem en indringende boodschappen heeft Kunta Rincho zich ingezet voor de empowerment en verbinding van de zwarte gemeenschappen. Hij gebruikt zijn kennis en expertise om de verhalen en ervaringen van zwarte mensen in relatie tot Europees imperialisme, kolonisatie en de trans-Atlantische slavernij te belichten. Door zijn optredens en lezingen brengt Kunta Rincho de impact van racisme en onderdrukking op de zwarte gemeenschappen onder de aandacht, en pleit hij voor een eerlijke en inclusieve herinterpretatie van de geschiedenis. Met zijn scherpe inzichten en diepgaande kennis van de Afro-Curaçaose geschiedenis, draagt bij aan de kennisuitwisseling en bewustwording over de culturele en artistieke erfenis van zwarte gemeenschappen. Zijn expertise op het gebied van Tambu en de bredere zwarte geschiedenis biedt een uniek Afrikaans perspectief dat vaak onderbelicht blijft in het Europese imperialistische narratief. Als een gewaardeerde deskundige op dit thema brengt Kunta Rincho een stem naar voren die de veerkracht en de erfenis van de zwarte gemeenschappen benadrukt, en tegelijkertijd de noodzaak van rechtvaardigheid en gelijkheid benadrukt.

Let op: 

Dit programma vindt plaats in het pop-up podium. Adres: Bijlmerplein 876. 

Credits, cast & crew

Dit programma is ontwikkeld door

Kjelld Masoud Kroon - Pakhuis de Zwijger, programmamaker Inclusieve Stad

Meer informatie over dit programma

https://dezwijger.nl/programma/african-heritage-across-the-atlantic