BPTUnpacks: Black sculptures and statues

Simone Zeefuik
  • do 28 nov
    19:30 - 21:00
    Theaterzaal
  • Exclusief online transactiekosten €1,50

“De plaatsing van Moments Contained maakt van Rotterdam een mooi podium voor gesprekken over de toekomst van kunst in de openbare ruimtes van West-Europa. De gesprekken rond Moments Contained zijn namelijk niet sec een Rotterdamse of een Nederlandse aangelegenheid. Ze zeggen iets over de herinnerings- en de verbeeldingscultuur van landen waarvan de status quo met de grootst mogelijke moeite dealt met wat de Martinikaanse dichter en toneelschrijver Aimé Césaire “de onhoudbaarheid van Europa” noemt.” 
Simone Zeefuik in “Unbothered, still”, het essay dat ze op uitnodiging van CBK Rotterdam schreef over Moments Contained van Thomas J Price.

Deze BPTUnpacks-editie is deels een voortzetting van waar we het tijdens de september-editie van 2023 over hadden: standbeelden en sculpturen van Zwarte personen in de publieke ruimtes van Amsterdam, Rotterdam en Londen. Ook deze editie richten we ons specifiek op werken gemaakt door Zwarte kunstenaars. 

Gastprogrammeur Xiarella Lewis

Nieuw aan deze editie is de samenwerking met Xiarella Lewis, die voor do. 28 november gastprogrammeur is. Met adviseur, trainer en projectmanager Xiarella Lewis hebben we een echte Curaçao-kenner in ons midden. Naast een aantal straatbeelden van Nederlandse en Britse steden bespreken we deze avond dan ook zeker de standbeeld-en-sculptuur-cultuur van Curaçao.

De line-up voor dit programma wordt in de derde week van juli bekend gemaakt.

Deel 1, september 2023

Tijdens de laatste BPTUnpacks van 2023 bespraken we Zwarte standbeelden en sculpturen in de publieke ruimtes van Rotterdam, Parijs, Londen en Amsterdam. Het programma opende met een keynote van Rayvenn D’Clark die vertelde over het vakpersoonschap van beeldhouwen en haar prachtige werk. Aruna Vermeulen (Rotterdam), Sarah Ozo-Irabor (Londen), Simone Lagrand (Parijs) en Simone Zeefuik (Amsterdam-Bijlmer) bespraken het belang van standbeelden en sculpturen die zowel alledaagsheid als belangrijke nalatenschappen vertegenwoordigen. Lashaaawn en Ernestine Comvalius verbeeldden welke kunstwerken ze in de publieke ruimtes zouden willen zien.