©Fré Calmes

Shebang: Bijeenkomst 5

SHEBANG i.s.m. Glenn Helberg / Alydia Wever / Fré Calmes / Raul Balai
  • za 2 mrt
    20:00 - 22:00
    SHEBANG - Hettenheuvelweg

Let op: deze bijeenkomst vind plaats op de Hettenheuvelweg 8, in Amsterdam Zuidoost.

SHEBANG nodigt je uit voor de laatste bijeenkomst van The art and practice of experiencing/Becoming our space (deel 1), het vierde Issue van SHEBANG samengesteld door gastcurator Glenn Helberg. Deze bijeenkomst biedt een podium aan diverse kunstenaars, denkers en woordvoerders van diasporische gemeenschappen om samen te komen en elkaar te ontmoeten. Mis het niet: bijeenkomst 5 op 2 maart!

Bijeenkomst 5: Golven van reflectie

Bij de laatste bijeenkomst van Shebang zullen performers Eva Croes, Lenny Hendrixx, Edwina Hodge, Tatiana Nicolaas, Karpachii en Imelda Lynch elk vanuit hun eigen perspectief ingaan op verdeel-en-heersmechanismen als systemische kolonisatiemechanismen in, op en tussen de eilanden en Nederland. We zullen de wind, het water en de oceaan ervaren als verbindende elementen. De centrale vraag die we onszelf en elkaar stellen is: waarom keert men zich van mij af als ik toenadering zoek?

SHEBANG, een creatief platform voor makers en denkers, is een gezamenlijk initiatief van Bijlmer Parktheater, CBK Zuidoost en Imagine IC. 

Programma

Laat je inspireren en meld je aan voor de bijeenkomst

 

Gastcurator Glenn Helberg

Makers Alydia Wever, Fré Calmes en Raul Balai

In samenwerking met Kimberley Smit

 

Inloop 19:30 uur

Start 20:00 uur

Locatie Hettenheuvelweg 8, Amsterdam Zuidoost

Reflecties Issue 4: The art and practice of experiencing/Becoming our space

Op 12 oktober was de eerste bijeenkomst van The art & practice of experiencing/Becoming our space. We brachten de verhalen van de achtergebleven Afrikanen en de tot slaaf gemaakte Afrikanen samen. We onthulden het verdeel-en-heersmechanisme dat door de kolonisator werd gebruikt, en benadrukten dat de nazaten elkaar niet hebben verkocht.

Bij de tweede bijeenkomst (17 november) stonden de verhalen van de Marrons en Surinaams-Inheemsen centraal. We hoorden over ontmoetingen, onderlinge hulp en veerkracht, maar ook over de strijd van verzet tegen de kolonisator. Ondanks vredesverdragen bleven systemen van onderdrukking de verdeeldheid tussen de verschillende groepen in stand houden.

Tijdens de derde bijeenkomst (9 december) ervaarden we hoe verschillende Surinaamse gemeenschappen, door ontvoering en misleiding tot contractarbeid aangezet, weinig van elkaar weten, zelfs vele generaties later niet. Bewustwording van ontworteling en gesprekken over vooroordelen vormen de eerste stappen naar heling.

Op 26 januari vond de vierde bijeenkomst plaats, waarbij we van Suriname naar Curaçao verhuisden. We ontdekten hoe taal als instrument is gebruikt om verdeeldheid te bevorderen en hoe dit doorwerkt in toegang tot sociale posities.