©Rossel Chaslie 2023

BPTUnpacks Masterclass: Programmateksten

Sharona Lautoe en Simone Zeefuik

Een masterclass voor makers en gezelschappen die uitgeholde termen willen vervangen door niet-exotiserende, inhoudsvolle, zorgzame en intentionele teksten.

In veel programmateksten ontbreekt zorg en lobi naar diegenen die bepaalde codes niet nodig hebben. Simone Zeefuik en Sharona Lautoe delen o.a. manieren om geleefde ervaring te centreren, in plaats van het leermoment voor de buitenstaander.

Als theatermaker bouw je met een programmatekst een brug tussen je kunst en je publiek. Hoe zorg je ervoor dat je de juiste snaar bij de juiste mensen raakt? Dat je de lobi en de zorg weet over te brengen naar degene die je uitnodigt? En een connectie maakt met degenen die jouw verhaal leven in plaats van het slechts te bezoeken?

In deze masterclass ga je aan de slag met:

  • Het centreren van geleefde ervaring en decentreren van de buitenstaander;
  • Van de vloer naar het publiek: schrijven met zorg voor je mensen;
  • Het voeden van dekoloniaal denken en schrijfskills;
  • Resilience, wisdom- and strengthbased discourse die simultaan deficit discourse ontmanteld;
  • Triggers en inclusiviteit: Schrijven met zorg voor Zwart, Bruin, Queer, Trauma-informed and Disability perspectieven.

 

Let op: Deelname aan deze masterclass vraagt om inzending van een programma-tekst. Informatie volgt na registratie. 

Ontdek meer

Over Sharona Lautoe

Sharona Lautoe (zij/hen, 1983) is een Afro-Nederlandse, queer, autistische adhd-hebbende marketeer, schrijver/copywriter, organisator, ouder en dwarsligger met liberation-practice als Noorderster. Hen houdt zich bezig met muggenziften en stoelpoten zagen ten behoeve van inclusiviteit en intersectionaliteit, bewustzijn rondom autistische en ADHD-neurodiversiteit in Zwarte personen en centreert in hun schrijven en werk zorg, liefde en vrijheid van gemarginaliseerde groepen.

Van 2020-2023 was hen co-founder en coördinator van Black Trans Art & Joy Fund, ze publiceerde in 2017 haar poetry bundel The Divine Wild en is sinds 2022 werkzaam als marketeer bij Bijlmer Parktheater waar hen o.a. copywriting maakt voor web en socials. Hun tekstervaring reikt van persartikelen, interviews, en reportages binnen theater en cultuur tot biografische teksten, multi-disciplinary commentsection reactions (a masters in GIF-usage) en essays op persoonlijke titel in eigen beheer en voor diverse media.

Over Simone Zeefuik

Simone Zeefuik is een Afro-Nederlandse schrijver, programmamaker en theecriticus. Haar werk zich richt op Zwart-Zwarte verbeelding, alledaagsheid, rust, vreugde en meerlagigheid in film, theater en teksten. Samen met Romana Vrede en Ira Kip co-initieerde ze PaarsPaars, het conversatieplatform waar theater- en filmmakers, schrijvers en andere liefhebbers hun reflecties over kunstwerken delen. Het merendeel van haar werkweek brengt ze door bij Bijlmer Parktheater waar ze actief is als programmamaker en marketingmedewerker.

Momenteel schrijft Zeefuik voor Theater Rotterdam het door Romana Vrede te regisseren theaterstuk over zusterschap. Daarnaast is ze als dramaturg verbonden een Sue-Ann Bells voorstelling Bitemarks On Her Tongue, de productie van Productiehuis Theater Rotterdam.