“Je hebt me echt geholpen.” Een terugblik op True Stories - #MeToo talkshow
Op donderdag 23 mei 2024 organiseerde Marian Dzokoto True Stories - #metoo talkshow in onze theaterzaal. Marian (22), die zelf op haar 10de met seksueel misbruik te maken heeft gehad, wil met deze avond het taboe omtrent misbruik verminderen. Ze deed dit als onderdeel van haar stage bij Bijlmer Parktheater (voor haar MBO opleiding Event Producer) en we blikten samen met haar terug op deze onvergetelijke avond.
Marian, allereerst gefeliciteerd met een geslaagd event! Hoe verklaar jij het succes van de avond en de verscheidenheid aan mensen (jong en oud, diverse genderidentiteiten) die kwamen?
Het was een samenwerking tussen Bijlmer Parktheater, de aanwezige therapeuten en ik zelf.
Ik had een mooie uitnodiging die ik heb gedeeld via al mijn socials, waaronder ook Tiktok en Snapchat. Met support van mijn vrienden die ook veel deelden. Daarnaast heb ik ook mensen die ik ken op school uitnodigd.
De aanwezige therapeuten (voor contactgegevens check onderaan dit artikel, red.) hebben via hun eigen kanalen ook veel mensen geënthousiasmeerd en via Bijlmer Parktheater had ik ook toegang tot een bredere doelgroep.
Het onderwerp is niet gelinkt aan een specifieke generatie, dus het was heel nice dat er bezoekers van alle leeftijden waren!
Je gaf aan dat je graag een plek voor community wilde faciliteren, waar mensen zich veilig voelen om zich open te stellen. Hoe heb je deze veiligheid gecreëerd?
Ik denk dat altijd één persoon de ijsbreker moet zijn (in dit geval was dat één van de therapeuten die een eerste vraag stelde vanuit het publiek) en vanuit daaruit ontstaat er dan vaak een domino effect. Als anderen zien dat kwetsbaarheid als een kracht wordt gezien en een weg naar antwoorden vinden en verbinding maken met anderen, weten ze de moed te vinden om misschien hun vraag ook te stellen.
Wat ook hielp is dat ik en de andere sprekers oprecht luisterden, respectvol omgingen met elke persoon die moedig hun vraag stelde. Tijdens deze avond was er daardoor veel interactie met het publiek en durfden meerdere mensen echt vragen te stellen aan de sprekers en zich open te stellen.
Wat zijn je plannen ná dit event?
Ik ben bezig met het schrijven van een boek over mijn ervaring met misbruik. Als ik klaar ben met school (dit event was mijn eindopdracht) wil ik daar weer aan het werken. Ik wil dat wel rustig aan doen, want ik hou erg aan mensen en emoties vast. In een eerder stadium heb ik al veel mensen gesproken, maar merkte ik dat ik snel ‘vol liep’. Dus weet ik dat ik voor de toekomst daar keuzes in moet maken die mezelf meer ruimte gunnen om de informatie en ervaringen te verwerken.
Ook kreeg ik direct na True Stories veel verzoeken van zowel bezoekers als van therapeuten om meer van dit soort events te organiseren. Ik bereik veel mensen die therapeuten niet bereiken: Ik ben ervaringsdeskundige, jong en ben daardoor makkelijker benaderbaar dan een therapeut.
Ik ga daarom in samenwerking met o.a. Simone Zeefuik en Bijlmer Parktheater kijken naar mogelijkheden om volgend seizoen nog een event te organiseren.
Het feit dat mensen aan het einde van het event naar mij toe kwamen en letterlijk zeiden: “Je hebt me echt geholpen”, dat maakte me zo happy. Ik zag ook dat meerdere mensen door het event ook met de aanwezige therapeuten in gesprek gingen. Dat maakt me zo blij. I did that!
Tijdens True Stories keek het publiek naar de docu Wij Praten Niet. Kijk die hier terug bij NPO Start.
Mocht je hulp zoeken met het delen en/ of verwerking van jou ervaring met (seksueel) misbruik, klik dan op onderstaande links. Je bent niet alleen.