Vorige maand bracht de Amsterdamse Kunstraad een positief advies uit over de plannen en het functioneren van het Bijlmer Parktheater voor de periode 2025 – 2028. Wethouder Meliani en het college nemen dit advies nu grotendeels over. Bijlmer Parktheater is blij met het vertrouwen dat hieruit spreekt.
We zien het als een kans om door te groeien en onze plannen en ambities krijgen hiermee steeds meer vorm.
Ook spreekt uit dit advies erkenning voor ons ondernemerschap van de afgelopen jaren. De toekenning van deze gelden zal o.a. bijdragen aan onze wens om structureler te gaan produceren, onze formatie uit te breiden en onze connectie met de gemeenschap van Zuidoost te verstevigen.
We waarderen de extra investering, maar benadrukken ook dat dit minder is dan we daadwerkelijk nodig hebben om de stappen te maken die we de komende jaren voor ogen hebben. Ook de zeer nodige uitbreiding van het Bijlmer Parktheater naar een groter pand laat voorlopig nog op zich wachten. Wij vragen de gemeente om ons hier zo spoedig mogelijk helderheid in te verschaffen.
‘Art imitates Life and Life imitates Art’. En dat is nu meer dan ooit nodig.
Echter, deze zorgen zijn bescheiden naast die van diverse collega instellingen wiens voortbestaan onzeker is geworden na het uitkomen van de adviezen van o.a. de Raad voor Cultuur en Fonds Podiumkunsten.
Hierbij zitten helaas ook veel instellingen met wie Bijlmer Parktheater samenwerkt en wiens werk regelmatig op ons podium te bewonderen is.
We spreken onze steun uit naar de betrokken gezelschappen, makers en spelers en in het bijzonder naar de directe collega’s van o.a. Orkater, RIGHTABOUTNOW INC en UNTOLD.
Het is zorgelijk dat door structurele onder-financiering van de kunsten, het nauwelijks mogelijk lijkt om in de culturele sector een evenwichtige keten te creëren. Als deze lijn doorgetrokken wordt, ontbreken straks hele schakels in de keten. Doorgroei en ontwikkelplekken voor nieuwe instroom, alsmede de verscheidenheid van het culturele ecosysteem komt hiermee op losse schroeven te staan.
Toch willen we hier ook onze felicitaties uitspreken aan alle instellingen die wel een positief advies hebben mogen ontvangen en hiermee weer enkele jaren vooruit kunnen.
Het theater is van oudsher de plek/ arena voor het sociaal maatschappelijk debat. Kunstenaars reageren in hun werk vaak op ontwikkelingen en actualiteiten. ‘Art imitates Life and Life imitates Art’. En dat is nu meer dan ooit nodig.
De financiële bijdrage vanuit de overheid blijft al jaren op hetzelfde niveau en groeit helaas niet mee met alsmaar stijgende kosten. En dat is voelbaar in alle lagen van onze sector. Ook hangt ons (volgens de plannen van het huidige kabinet) een stevige BTW-verhoging boven het hoofd, wat de culturele sector ontoegankelijker maakt voor veel van haar bezoekers.
Kortom: het zijn roerige tijden in ons land en in de wereld en daarin is de theatersector als maatschappelijke arena en katalysator van verschillende perspectieven, harder nodig dan ooit.