text

To Be Of Nooit Geweest | Met nagesprek

Solovoorstelling van José Montoya

To Be Of Nooit Geweest |
Met nagesprek


Een caleidoscopische reis van een ontheemde man die zijn leven bouwt op anekdotes van anderen.

José Montoya bestaat pas officieel sinds hij drieënhalf is.
Hij weet niet wanneer hij geboren is.
Hij weet niet wie zijn biologische ouders zijn.
Hij weet niet waar hij vandaan komt.
Hij weet zijn eigen naam niet.
Hij bestaat op papier, maar wat zegt dat papier eigenlijk?

37 jaar nadat hij geadopteerd werd uit Colombia en terechtkwam in een Noord- Hollands dorp, probeert José Montoya de puzzel te leggen van zijn versplinterde leven. Alles aan hem is bedacht en hij kan de splinters en fragmenten van zijn leven steeds opnieuw in een andere samenstelling leggen. Je zou kunnen zeggen dat dat vrijheid is, maar ook dat hij eigenlijk helemaal niet bestaat.

To be of nooit geweest is een mozaïek van verhalen, beelden, woorden en beweging. Geen whodunit maar een whoami: een zoektocht van een ontheemde man die zijn leven moet bouwen op anekdotes van anderen. Hij springt van verhaal naar verhaal op zoek naar de rechtvaardiging van zijn bestaan. Want als niemand het kan bevestigen, hoe weet je dan dat je er bent?

Nagesprekken met Jolanda Spoel (10 feb) en het BPT Jongerenpanel (11 feb)

Op vrijdag 10 februari interviewt Jolanda Spoel, onze artistiek directeur, hem na afloop van zijn stuk.
Jolanda Spoel: "Jose wil met zijn voorstelling graag een bijdrage leveren aan een groter maatschappelijk debat en daar wil ik graag meer over horen.  
Er is een hele generatie van inmiddels volwassen geworden kinderen die grote vraagtekens zetten bij hoe het proces van hun adoptie verlopen is. 
Die nu zelf organisaties hebben opgezet om elkaar te helpen en zelfs de Nederlandse Staat aan te klagen. Iets wat uiteindelijk zelfs geleid heeft tot de zogenaamde “adoptiestop”. Waar zit het uitkomen van deze voorstelling in die tijdlijn en wat gebeurde er nadat de voorstelling uitkwam?"

 

Jose Montoya - To be of nooit geweest - Bijlmer Parktheater

 

tbong

Fotograaf: Jean van Lingen

Over José Montoya

In 1983 werd José Montoya geadopteerd uit Colombia. In de jaren 80 werden veel kinderen uit onder meer Colombia geadopteerd. Sinds kort wordt het deksel gelicht van deze soms zeer kwalijke adoptieprocedures en werden adopties uit het buitenland per direct opgeschort. Ook Montoya werd geconfronteerd met zoekgeraakte informatie van zijn adoptie in Colombia. De informatie die hem duidelijk kan maken wie hij is en wie zijn biologische ouders zijn, is eenvoudigweg verdwenen.

“Ik heb heel lang deze voorstelling niet willen en niet kunnen maken omdat het mij onmogelijk leek dat andere mensen zouden kunnen begrijpen hoe het is. […] Maar nu ik al een aantal jaar speel, vind ik het des te belangrijker dat ik mijn eigen verhaal vertel en dat verhalen zoals de mijne verteld kunnen worden.” -José Montoya

José Montoya begon bij Likeminds tijdens zijn studie grafische vormgeving. Na jarenlang gespeeld te hebben in het professionele circuit, studeerde hij in 2010 af als docerend maker aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Hij speelde o.a. bij Maas, BonteHond, Likeminds, Het Toneel Speelt en bij Urban Myth in de voorstelling Martin Luther King die een Gouden Krekel won voor beste de jeugdvoorstelling van 2019.

Over Likeminds

Likeminds is een grootstedelijke ontwikkelplek voor meerstemmige theatermakers uit verschillende disciplines.  Hierbij is artistieke diversiteit het uitgangspunt. De grote gemene deler van makers en voorstellingen is eigenzinnig, fluïde, divers, activistisch, rafelig en kwetsbaar.

 

Credits

Tekst, decor, spel: José Montoya
Eindregie: Bram Jansen
Muziek: Stijn Hoes
Lichtontwerp: Julia Clarke
Dramaturgie: Liet Lenshoek
Credits foto: Jean van Lingen
Coproductie Likeminds, Theater Bellevue
Met dank aan Wendy Briggeman en Carlos Zorita Diaz

 

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
Deze voorstelling is al geweest, bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

Dit vind je misschien ook interessant