text

Speellijst De Gliphoeve

Na het succes van Woiski vs. Woiski maken Bijlmer Parktheater en Orkater nu De Gliphoeve, deel twee van een muzikale trilogie over de komst van Surinamers in Nederland. De Gliphoeve, vernoemd naar een van de oude Bijlmerflats, vertelt de geschiedenis van een op institutioneel racisme gebaseerd woonbeleid en de strijd om thuis te mogen zijn.

Première en speelperiode Bijlmer Parktheater: nader te bepalen (afhankelijk van de eventuele verlenging van de coronamaatregelen).

Landelijke tournee: nader te bepalen (afhankelijk van de eventuele verlenging van de coronamaatregelen).

Voor de allerlaatste informatie over de voorstelling De Gliphoeve vind je hier!


De Gliphoeve

Het is 25 november 1975. In Suriname wordt de onafhankelijkheid uitgeroepen waarmee een eind komt aan de kolonisatie door Nederland. Wie gaat weg en wie blijft hier van Hans Breeveld is een grote hit op de Surinaamse radio. Etta besluit met haar dochter Millie en zoon Glenn naar Nederland te gaan. Vader Stanley blijft voorlopig in Suriname. Vol hoop, energie en vastberadenheid probeert Etta haar kinderen een plek te geven in hun nieuwe thuis. Maar niemand zit op ze te wachten, er is geen werk en er zijn geen woningen.

Ze komen terecht in De Gliphoeve, de eerste flat in de Bijlmermeer die gekraakt wordt door een groep Surinaamse activisten, die hun net gearriveerde landgenoten er woonruimte bieden. Gezinnen leven er onder, boven en op elkaar, soms in bittere armoede. Ondanks het beton vindt men er warmte: in samenzijn, in muziek en in de gedeelde, vastberaden wil om te slagen. Maar het kleine gezin wordt flink op de proef gesteld.

De Gliphoeve is een voorstelling vol levenskracht, rond muziek als houvast om te overleven en door het beton heen te breken.

BIJLMER PARKTHEATER SPEELLIJST & TICKETS

De Gliphoeve voorstellingen zijn vanwege de verlengde coronamaatregelen geannuleerd. We zoeken samen met coproducent Orkater naar een nieuwe speelperiode in het Bijlmer Parktheater, maar kunnen op dit moment nog geen data noemen.

portretfoto's De Gliphoeve

Cast v.l.n.r.: Manoushka Zeegelaar Breeveld, Daniël Kolf, Dionne Verwey en Gery Mendes.

 

Museum De Gliphoeve

We breidden het verhaal uit met Museum De Gliphoeve. In deze online omgeving geven we bewoners een stem en tonen het echte verhaal: over de ontvangst in Nederland, de kraakacties en het verzet, maar ook de warme herinneringen aan het dagelijks leven tussen de betonnen muren. Beweeg je vrij door het appartement en ga op ontdekking. Welkom in de Gliphoeve!

Kunstenaar Nacor Martina liet zich voor het museum inspireren door de flat en de jaren zeventig. Het resultaat is levendige woonkamer met een uiteenlopende verzameling van archiefbeelden, muziek, gesprekken met oud-bewoners, recepten en meer. Speciaal voor scholen is er ook een uitgebreid educatieprogramma bij ontwikkeld.

Het museum is een productie van Bijlmer Parktheater en Orkater en kwam tot stand in samenwerking met The Black Archives – Bijlmer en het Bijlmer Museum en educatie door Carmen Lamptey.

Bezoek Museum degliphoeve.nl met dank aan Palmira Barends, Ernestine Comvalius, Guilly Koster, Wouter Pocornie, Mitchell Esajas, Andre Reeder, VPRO en de cast & crew van de theatervoorstelling De Gliphoeve.

Museum De Gliphoeve

 

Een inkijkje in het maakproces van de theatervoorstelling De Gliphoeve

Acteurs Daniël Kolf en Dionne Verwey in gesprek met bewoners van de Gliphoeve/ Geldershoofd.