text

Rooted to Journey en Ampuku

African Diaspora Performing Arts Festival

Rooted to Journey en Ampuku


Stichting Untold organiseert op 22, 23 en 24 januari 2020 de derde editie van het African Diaspora Performing Arts Festival. Het interdisciplinaire festival waarbij bezoekers kennis kunnen maken met en deelnemen aan Afrikaanse kunstvormen.

Het festival kenmerkt zich door de verbinding die wordt gelegd tussen verschillende West-Afrikaanse, Afro-Caribische en hedendaagse kunstvormen. Het thema van deze editie is: We Are Africa

African Diaspora Performing Arts Festival

Een programma met spoken word van Y.M.P., de dansvoorstelling Rooted to Journey onder leiding van Elaisa van der Kust en de muziek- en dansvoorstelling Ampuku van Untold. Host: Kitty Balker

Rooted to Journey

Er wonen in Amsterdam Zuidoost heel veel jonge podiumkunstenaars afkomstig van Afrika en haar diaspora. Deze podiumkunstenaars bezitten enorm veel talent en zijn de meeste van hen zijn al bekend met moderne Afrikaanse dansstijlen zoals Afro Beats (een mix van verschillende genres zoals house, hip hop, dance hall en Ndombolo) aanvankelijk ontwikkeld in Ghana en Nigeria. Wij willen het begrip van de Afrikaanse culturele tradities onder podiumkunstenaars van Amsterdam vergroten. Dit doen wij door middel van een theaterproductie waarin wij het publiek blootstellen aan West- Afrikaanse traditionele dansvormen, muzikale ritmes en liederen. Wij dragen onze kennis over met behulp van kunst en orale tradities. Deze overdracht wordt door de griotten “Jeliya” genoemd. Een griot of djeli is in West- Afrika een dichter, lofzanger en muzikant en wordt beschouwd als de bewaarder en verteller van mondeling overgebrachte tradities en geschiedenis. De choreograaf en muzikaal leider van deze productie zijn zelf ook Griots, afkomstig uit Senegal West- Afrika.
 

Ampuku

Over de onvrijwillige reis van West-Afrikaanse volkeren naar de Nieuwe Wereld en in het bijzonder Suriname. De historische verbinding tussen Congo en Angola met Suriname staat centraal. Deze voorstelling is een coproductie tussen Untold en Black Harmony. In de voorstelling worden twee families in het binnenland van Suriname bij elkaar gebracht ten tijde van de Trans-Atlantische slavernij. Een jong koppel wil namelijk trouwen met de toestemming van hun families. Voordat er een huwelijk plaats kan vinden moeten er rituelen worden uitgevoerd en komen er familiegeheimen boven tafel. De weg voor de liefde wordt vrijgemaakt door het ontrafelen van een geheim binnen deze familiecontext. 

 

Ampuku

Fotocredits: Les Adu

 

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December

zo 24 jan 2021 16:00

  • Rooted to Journey en Ampuku

    Theaterzaal

    Uitverkocht

Dit vind je misschien ook interessant