text

Oroonoko

Theatervoorstelling van UMA | Orkater/De Nieuwkomers

Oroonoko


“It is not titles make men brave or good, or birth that bestows courage and generosity.” - Aphra Behn

Oroonoko is een jonge Ghanese prins die kampt met een bloedend hart - zijn geliefde Imoinda is vermoord, denkt hij. Door een list wordt de prins gevangen en vastgeketend op een WIC schip, waar hij zijn desastreuze toekomst, als tot slaaf gemaakte, tegemoet treedt.

Wat volgt is een onverwachte hereniging tussen geliefden, onverwachte vriendschappen in het Surinaamse oerwoud en een opstand tegen het menselijk lot.

Aphra Behn was de eerste vrouwelijke schrijfster die kon leven van haar pen. Haar novelle Oroonoko, the Royal Slave doet als tragedie niet onder voor Romeo en Julia en Othello.

Oroonoko-bijlmer-parktheater
Fotograaf: Michelle Duxuan

 

Credits

concept en spel Carmen van Mulier, Cripta Scheepers, Jamie Grant
concept en muziek Jimmi Hueting
bewerking Carmen van Mulier
eindregie (oerol) Nita Kerstens
eindregie (theater) Wieke ten Cate
decor en kostuums Sjo Schütt
schrijfbegeleiding Jibbe Willems
beeld Michelle Duxuan

Over de makers

UMA bestaat uit actrice Carmen van Mulier (De Krijtkring, Lampje), actrice/danseres Cripta Scheepers (Watskeburt, Showponies), actrice Jamie Grant (KLEM, Casablanca) en drummer/componist Jimmi Hueting (Jo Goes Hunting, 4B2M). UMA maakt experimenteel muziektheater, waarin Surinaamse kawina, westerse 17e eeuwse hofmuziek en moderne elektronische beats moeiteloos in elkaar overvloeien. De muziek die men in dezelfde periode maakte, aan twee kanten van de oceaan, zijn (blijkbaar) bijzonder verenigbaar.

UMA maakt een radicale bewerking van de novelle, waarin de personages de confrontatie aangaan met hun schrijver. Kun je ontsnappen aan het levensverhaal dat voor jou geschreven is? Oroonoko is een schrijnend gevecht tegen het onontkoombare, in de vorm van een muzikaal epos.

 

Orkater/De Nieuwkomers

Binnen het talent ontwikkelingsprogramma Orkater/De Nieuwkomers zetten jonge musici en theatermakers hun ideeën om in muziektheaterproducties die gespeeld worden in theaters en op festivals. Oroonoko is de 25e productie van Orkater/De Nieuwkomers.

 

 


Stadspas groene stip

Stadspasprijs: €2,- (in plaats van normale prijs) geldig t/m 31 december 2022. Kaartverkoop alleen aan de kassa.

 

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December

wo 14 dec 2022 20:00

  • Oroonoko

    Hoge Ogen de nieuwste makers

Dit vind je misschien ook interessant