text

Om naar uit te kijken met Richard Kofi

Iedere dag weer ben ik ontzettend onder de indruk van de veerkracht en het doorzettingsvermogen van de theatermakers die ik ontmoet. Ondanks de uitdagingen en beperkingen waarmee de sector te kampen heeft, is het veel makers gelukt originele verhalen te ontwikkelen en voorstellingen goed af te maken. Dit biedt ons als theater wederom de mogelijkheid om je een dynamisch en gevarieerd programma aan te bieden.


Vooruitblik voorjaar 2021

Dit voorjaar hebben we veel voorstellingen geprogrammeerd over verborgen geschiedenissen, waarin je ziet hoe grote maatschappelijke ontwikkelingen invloed hebben op het dagelijks leven. Waar het in het najaar van 2020 vaak ging over de persoonlijke zoektocht van makers naar hun culturele bron, verschuift in 2021 de aandacht van onze voorstellingen, events en exposities wat meer in de richting van intimiteit: hoe vormen van schoonheid, plezier, nostalgie en samenzijn zich manifesteren in het alledaagse. Ze laten zien hoe cultuur ontstaat in huiselijke sferen, maar ook hoe politiek, ras, klasse en gender thuis van invloed zijn. Door meer ruimte te reserveren voor onze context programma’s BPTUnpacks en Project Wiaspora willen we een voedingsbodem zijn voor vernieuwende ideeën, samenwerkingen en ontmoetingen tussen makers en publiek.

Coproductie De Gliphoeve

We openen het jaar meteen met een fantastische voorstelling die wij coproduceren. In samenwerking met het fantastische team van Orkater presenteren we de voorstelling De Gliphoeve. Het is 1975 en hoofdpersoon Etta trekt met haar kinderen Millie en Glen van Suriname naar Nederland. Vol energie, humor en verwachting probeert Etta haar kinderen een plek te geven in hun nieuwe vaderland. Ze komen in de flat De Gliphoeve te wonen, in de Bijlmermeer. Hier ontstaat een geheel nieuwe lifestyle met eigen kleding, muziek en zelfs een flatband. Maar ja, het verhaal is een familiedrama, dus het paradijs houdt niet lang stand. De Gliphoeve toont de levenskracht van diasporagemeenschappen in Zuidoost. De energieke muziek speelt daarbij een belangrijke rol.

Momenteel zijn we ook bezig met het ontwikkelen van een nieuwe educatief online platform waarin we verhalen verzamelen waarin de Gliphoeve de basis vormt. Denk hierbij aan interviews met oud-bewoners en archiefbeelden en krantenknipsels.

Nieuw werk van een nieuwe generatie theater – en dansmakers

We kijken ook uit naar het nieuwe werk van voormalig Nieuwe Maker Sarah Huygens-Jawla en dat van onze Talentlab alumni Perry Gits en Daniel Bonsu. In samenwerking met Rose Stories en Feikes huis supporten we onze Oud-Nieuwe Maker Wensley Pique die dit najaar zijn poppenvoorstelling Granma naar een next level brengt. Andere grote talenten zoals Joanne Purperhart, Onias Landveld en Gavin-Viano Fabri zullen dit jaar bij ons ook spannend nieuwe werk presenteren.

Work in progress 2021

En ken je het gezelschapsspel Dungeons and Dragons? Misschien herken je het uit de Netflix serie Stranger Things? Het is een rollenspel waarbij de deelnemers samen een spannend fantasy verhaal tot leven brengen. Samen met Remco Dongor onderzoeken we of dit spel om te vormen is naar een theaterervaring of livestream evenement. En stiekem zijn we in samenwerking met Imagine IC en CBK Zuidoost een nieuw eigentijdse kunstplatform aan het ontwikkelen in Zuidoost, genaamd Shebang. We zijn nu op zoek naar een locatie, waar we groots kunnen uitpakken. Dit is een spannend proces, want we willen er tegelijkertijd een tentoonstelling maken, performances programmeren en debatten organiseren.

 

Richard Kofi, Hoofd Programmeur