text

Dahiana Candelo

Een van onze nieuwe makers dit jaar is Dahiana Candelo. Momenteel studeert ze af aan de acteursopleiding op de Toneelacademie Maastricht. Dahiana speelde in de prijswinnende voorstelling Bloedlink en Het klasje van Riki. En is verder o.a te zien in films als De druk, Single 39 en televisieserie’s Flikken Maastricht en Zwijgen. Bij ons ontwikkelt Dahiana zich als maker en schrijfster.

Volg Dahiana op Facebook dualidad.solo en Instagram @dualidad.solo.

Fotograaf: Coco Olakunle


Dualidad (2020)

Actrice en schrijfster Dahiana Candelo gaat in haar one-womanshow DUALIDAD op zoek naar de betekenis van identiteit. Dahiana heeft altijd het gevoel gehad te moeten schakelen tussen twee werelden: Nederland en Colombia. Dualidad (letterlijke vertaling: dualiteit) vindt haar oorsprong in deze twee werelden, maar omvat eigenlijk veel meer dan dat.
 
Aan de hand van dagboekfragmenten en schilderijen van de zelfbewuste kunstenares Frida Kahlo legt Dahiana verbanden met haar eigen leven. “Het is alsof mijn verhaal Frida’s verhaal overneemt”. Dahiana speelt scenes uit het leven van Kahlo, vervlochten met passages uit haar eigen leven. Daarin schakelt ze met temperament en humor tussen jongere versies van haarzelf en de andere personages die haar verhaal vertellen.

Dahiana: “Identiteit wordt vaak gezien als iets dat af is. De talloze transformaties die ik ben ondergaan, de vele manieren waarop ik mezelf heb uitgevonden, suggereren dat identiteit een proces is dat nooit ophoudt. De labels die wij aan verschillende identiteiten plakken zijn naar mijn mening niet veel meer dan een (tijdelijke) versie en constructie van eigenheid.“
 
De kersverse afgestudeerde van de Toneelacademie Maastricht zet met deze voorstellingen haar eerste stappen als maker en schrijver. In DUALIDAD portretteert Dahiana het Nederland anno nu, waarin kleuren mengen, kleuren vloeken en nieuwe kleuren ontstaan. Onder begeleiding van gitarist Francisco Chaves schetst Dahiana een zoektocht van Latijns Amerika naar het Westen en van dualiteit naar eenheid.

 

Dahiana Candelo

Onze Makers

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
Deze voorstelling is al geweest, bekijk het actuele aanbod in onze agenda.