text

Building a House for Inclusion #2 Programma | Werkconferentie incl. lunch

Met o.a. Samora Bergtop, Ayşegül Karaca, Otmar Watson en Ayra Kip

Building a House for Inclusion #2 Programma |
Werkconferentie incl. lunch


Met de werkconferentie Building a House for Inclusion besteedt Bijlmer Parktheater aandacht aan representatie, inclusiviteit en intersectionaliteit binnen de Nederlandse podiumkunstensector. Een breed scala aan (programma-)makers bespreken casussen uit de praktijk door middel van panelgesprekken en keynotes. Hosts van de dag: Jennifer Muntslag en Mahutin Awunou.

#2 Programma - donderdag 10 november | 10.00 uur - 16.00 uur

Omdat het onderwerp diversiteit en inclusie te groot is voor een eenmalig event, organiseren we vier verschillende events die ieder ingaan op één van de vier P’s uit de Code Diversiteit en Inclusie (Personeel, Programma, Publiek en Partners), wat grote kennisgebieden zijn omtrent diversiteit en inclusie. De tweede editie staat geheel in het teken van Programma.

Programma

Trailblazers
Panel: Maarten van Hinte, Raymi Sambo en Paulette Smit

Grondleggers die voor blijvende verandering hebben gezorgd in de podiumkunsten sector, haar spelers en publiek. Ze brengen al langere tijd Zwarte thema’s en Zwart (internationaal) repertoire op de Nederlandse podia. Ze zullen in gesprek gaan over het pad wat achter hen ligt en hoe duurzame verandering in de sector wordt gewaarborgd en wat daar voor nodig is.

Future of Programming
Panel: Richard Kofi, Marjorie Boston, Katinka Enkhuizen en Lema Salah 

Programmamakers, curatoren en programmeurs hebben een mooie maar ook moeilijke taak. 
Want hoe hou je vinger aan de pols van zowel je publiek als bij de makers en bewegingen in de cultuursector? Ga je voor volle zalen of toch liever impact? Hoe creëer je balans tussen dat wat het publiek kent, maar ze wel nieuwsgierig houdt en nieuw talent wat nog publiek aan het opbouwen is en soms onbekende, onderbelichte thema’s brengt?

/// LUNCH \\\

Access: theatre for every body
Panel: Ayşegül Karaca, Deborah Stolk, Joop Oonk en Nikki Manuputty

Daar waar inclusie en representatie bijvoorbeeld m.b.t. culturele diversiteit op steeds meer bewustwording en draagvlak kan rekenen, is m.b.t. de deelname en representatie van mensen met een (onzichtbare) beperking nog niet het geval. In dit panel spreken we met mensen die zich al jaren inzetten voor een meer inclusieve kunstensector.
Ze maken zich hard voor actieve deelname en representatie van mensen met een (onzichtbare) beperking en creëren bewustzijn en sturen aan op toegankelijkheid bij een sector die in gebreke blijft en vaak onnodig beperkende obstakels heeft. 

Flip the script
Panel: Djuwa Mroivili, Ayra Kip, Otmar Watson en Samora Bergtop 

De mal van podiumkunsten opnieuw uitvinden, doorbreken met de beperkingen van een Eurocentrisch referentiekader en je laten inspireren door andere verhalen en een ander canon. We praten met makers en artiesten die de trailblazers van de toekomst zijn: zij die ongebaande paden bewandelen, daar waar anderen dat niet doen of deze paden bewust links laten liggen. Samen vragen ze zich hardop af of het hun energie waard is om de instituten van binnenuit te hervormen of dat ze hun energie beter in andere circuits en netwerken kunnen stoppen. 
 

Terugblik: bezoekersreacties Building a House for Inclusion #1 Personeel

 

  Bijlmer Parktheater & Building a House for Inclusion

  Het culturele veld is hard geraakt door de corona-crisis. Het zijn niet alleen de economische en maatschappelijke gevolgen die ingrijpend zijn, het heeft ook effect op de infrastructuren die de culturele sector heeft opgebouwd. Maar de sector is ook wendbaar gebleken in tijden van crisis, we zijn in staat om dingen anders te doen. En dat is een goed teken!

  Diversiteit en inclusie gaat ook over wendbaarheid en vernieuwing. Door divers te zijn kun je als organisatie en als sector meerdere perspectieven benutten om tot duurzame oplossingen te komen. Juist nu is het belangrijk om te zorgen dat ontwikkelingen op het gebied van diversiteit en inclusie in de culturele sector structureel kunnen worden. Het waarborgen daarvan zorgt voor vernieuwing in onze sector.

  Het Bijlmer Parktheater heeft zich het afgelopen 12 jaar, samen met haar partners en publiek ontwikkeld tot ‘Het Theater van het Nieuwe Nederland.’ Het huis waar de stemmen die ondervertegenwoordigd zijn of ongehoord blijven tot ontwikkeling komen, waar nieuwe makers zich ontplooien en waar ons publiek zich thuis voelt. Ongehoorde verhalen met nieuwe perspectieven die de diversiteit van Amsterdam weerspiegelen. Met onze activiteiten in educatie en cultuurparticipatie, en op basis van coalities binnen en buiten de culturele infrastructuur dagen wij bezoekers, deelnemers, kunstenaars en makers uit om de toekomst samen te verbeelden. Wij gaan daarom nu graag in gesprek met diverse mensen van binnen en buiten de sector, om de opgedane kennis/expertise/ervaringen met elkaar te delen.

  We stellen onszelf en elkaar de vraag; hoe bouwen wij aan een sector die inclusief is? Een sector als huis voor iedereen. Dit uitgangspunt vertaalt zich in een werkconferentie waar deelnemers diverse workshops, lezingen en performances kunnen bijwonen welke gericht zijn op “anders leren kijken.” Dit anders leren kijken betekent dat wij samen werken aan een nieuw perspectief: van werken aan inclusie, naar werken vanuit inclusie als uitgangspunt. Het Bijlmer Parktheater ziet voor zichzelf hier een belangrijke rol in als aanjager van dit gesprek.

  De vier P's

  We organiseren vier werkconferenties langs de pijlers van De Vier P’s uit de Code Diversiteit en Inclusie.

  • 02 maart 2023: #3 Publiek
  • Datum volgt: #4 Partners

  Geweest: 28 april 2022: #1 Personeel

  Building a House for Inclusion

   

  Agenda

  Filter op maand
  Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
  Deze voorstelling is al geweest, bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

  Dit vind je misschien ook interessant