text

ILIAS

ORKATER/DE NIEUWKOMERS | KONVOOI

ILIAS


KONVOOI neemt het oorlogsepos De Ilias als vehikel om de verantwoordelijkheid van de mens te bevragen. In deze moderne bewerking vertolken vijf jonge jongens de rol van vier soldaten en één vrouw. Agamemnon, Achilles, Odysseus, Patroklos en Helena. Vier kameraden die vastzitten in een bloedbad dat eeuwig lijkt te duren en de mooiste vrouw van de wereld.

Ze zitten klem in een oorlog die niet te winnen is, maar ook niet te beëindigen. Ze weten waarom ze daar zijn: voor de goede zaak. Tot één van hen zich begint af te vragen of die zaak wel zo goed en gerechtvaardigd is. En bij het denken begint de ellende. Met alleen hun stem als wapen verklanken de spelers alle facetten van de oorlog. Een schreeuw, een lach, een schietgebedje. Soms monden deze klanken uit in melodieën, dan weer trekken ze zich terug.

 

ILIAS is een filosofische en absurde trip over de vraag of inzicht altijd tot moraliteit leidt.

KONVOOI is de nieuwste Nieuwkomer van Orkater. Een regisseur, Belle van Heerikhuizen (winnaar Ton Lutz award), en vijf acteurs, afgestudeerd in 2016 aan de Toneelacademie Maastricht en de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie; Victor IJdens (De Krijtkring, Het lijden van de jonge Werther/winnaar BNG Bank Theaterprijs), Jacob de Groot (Stad der Blinden, Fiddler on the Roof/winnaar musical award aanstormend talent), Bart Sietsema (De Wereldvergadering, Amandla! Mandela, Hollands Hoop), Jesse Mensah (Stad der Blinden, Platonov, Lear) en Jasper van Hofwegen (Soldaat van Oranje, Welstaat). Zij studeerden af met Fort Europa in de regie van Michiel de Regt.

Binnen het talentontwikkelingsprogramma Orkater/De Nieuwkomers zetten jonge musici en theatermakers hun ideeën om in muziektheaterproducties die gespeeld worden in theaters en op festivals. ILIAS is de 21e productie van Orkater/De Nieuwkomers.

Ilias

Ilias

Ilias

Concept, spel en muziek Victor IJdens, Jacob de Groot, Bart Sietsema, Jesse Mensah en Jasper van Hofwegen
Concept en regie Belle van Heerikhuizen
Geluidssysteem ontwerp George Dhauw
Dramaturgische begeleiding Martine Manten
Regiebegeleiding Leopold Witte

Pers over Ilias:
 

Een moderne Ilias is het pronkstuk van een futuristisch Oerol ★★★★★
NRC Elisabeth Oosterling

“In een duinpan speelt de jonge garde van Orkater een speels-rauwe Ilias.”

“Dit moet hem zijn: de must-see van Oerol dit jaar.”

“Door het formidabele spel van de vijf acteurs vloert Ilias je met gemak en wankelend klim je de duinpan uit.”Bloedmooie zang in oorlogsverhaal ★★★★
Scenes Jos Schuring
https://scenes.nu/nieuws/oerol-verslag-deel-2

“De vijf acteurs munten uit in het zingen wat extra nadruk krijgt door het prachtig geluidsontwerp van George Dhauw met goed gedoseerde echo. Het geeft deze Ilias soms een bijna hemelse klank.”

“Dat ze bulken van talent is duidelijk. Deze Ilias smaakt naar meer.”

 

Grove taal en een wonderschoon toneelbeeld gaan prima samen in de Ilias van Konvooi ★★★★
De Volkskrant Annet Embrechts

 "Zo mooi, maar o-zo-bedrieglijk. Je ontdekt in een duinpan op Terschelling (tijdens festival Oerol) een magisch patroon van blauwe paaltjes, in slagorde opgesteld tegen een heuvel van zand. Aan de rand, afgetekend tegen een hemelsblauwe horizon, staan vier silhouetten: soldaten in een harnas van alweer dat betoverend blauw."

"Dood, waanzin en onmacht komen hard aan in deze esthetische voorstelling.."
 


Oerol is vol duistere toekomstvisioenen
De Volkskrant Annette Embrechts

“Het mooiste scènebeeld op locatie.”

“Orkater en De Nieuwskomers spelen een jongensachtige bewerking van een gedeelte uit De Ilias, vol grofgebekte corpshumor, vernedering en machtsmisbruik.”

 

Keihard lachen onder het wegfietsen. Wat was dit?
Dagblad van het Noorden Eric Nederkoorn

“Een heerlijke versie van de ruzie tussen Agamemnon en Achilles”

“Een prachtig duindecor van 350 blauwe paaltjes”

 

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
Deze voorstelling is al geweest, bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

Dit vind je misschien ook interessant