text

Hoge Ogen

Dahiana Candelo & Rohiet Tjon Poen Gie

Hoge Ogen


Bijlmer Parktheater presenteert Hoge Ogen, de nieuwste makers Dahiana Candelo en Rohiet Tjon Poen Gie.

Dahiana en Rohiet zijn sinds januari onderdeel van Hoge Ogen, het traject voor de nieuwste makers. Op zaterdag 5 en zondag 6 december is het podium van hun. Een weekend lang vernieuwend, beeldend en grensverleggend theater. De makers presenteren hun voorstelling in een DOUBLE BILL*, Dahiana met 'Dualidad' en Rohiet met 'We Shall Return'.

Hoge Ogen programma

5 december | 20.30 uur
Double Bill Dualidad & We Shall Return

6 december | 15.00 uur
Double Bill Dualidad & We Shall Return
Nagesprek o.l.v. Yahmani Blackman

*DOUBLE BILL = twee aparte voorstellingen die je achter elkaar kijkt.

Dualidad

Ben jij klaar voor het Nederlands palet anno nu? Waarin kleuren mengen. Kleuren vloeken. En nieuwe kleuren ontstaan, misschien? In DUALIDAD neemt Dahiana het penceel over van Frida Kahlo. In de vorm van een tentoonstelling geeft Dahiana via verschillende personages een inkijk in het leven van een 'dubbele nationaliteiter'.

Dahiana: “Identiteit wordt vaak gezien als iets dat af is. De talloze transformaties die ik ben ondergaan, de vele manieren waarop ik mezelf heb uitgevonden, suggereren dat identiteit een proces is dat nooit ophoudt. De labels die wij aan verschillende identiteiten plakken zijn naar mijn mening niet veel meer dan een (tijdelijke) versie en constructie van eigenheid.“

Persoonlijke teksten worden vermengd met dagboekfragmenten van Frida. Onder begeleiding van gitarist Francisco Chaves schetst Dahiana een zoektocht van Latijns Amerika naar het Westen en van dualiteit naar eenheid.
 

We Shall Return

De dansvoorstelling van Rohiet, We Shall Return, is een cross-over tussen Hip Hop en hedendaags gecombineerd met andere disciplines als acrobatiek en Martial Arts. Drie mannelijke dansers, Alison Duarte, Tom Pham en Rohiet zelf, met roots in Vietnam, Angola en Suriname/India vertellen hun persoonlijke verhaal. Individueel, maar ook als groep. Met als fundament de cultuur en geschiedenis van de dansers zelf en van de landen die ze representeren.

Rohiet: “Wij zijn alle vier sterk verbonden met het onderwerp kolonisatie omdat de landen waar wij vandaan komen in het verleden gekoloniseerd zijn geweest. Ik denk dat dit voor iedereen een pijnlijk en beschamend onderwerp in onze geschiedenis is, zowel aan de kant van de onderdrukten als van de onderdrukkers. Wij dealen ieder op een eigen manier nog dagelijks met de gevolgen. Wat wij willen is vooral gelijkwaardig en respectvol behandeld worden. Daarom werk ik met beelden die in mij opkomen bij het onderwerp kolonisatie. Denk aan oorlog, onderdrukking, integratie, hoop en vrijheid,”

 

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
Deze voorstelling is al geweest, bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

Dit vind je misschien ook interessant