text

De Gliphoeve (Try-Out)

ORKATER & BIJLMER PARKTHEATER

De Gliphoeve (Try-Out)


Na Woiski vs. Woiski presenteren Bijlmer Parktheater en Orkater: De Gliphoeve - een muzikaal familiedrama over ontheemding en gevoelens van thuishoren.

Na het succes van Woiski vs. Woiski maken Bijlmer Parktheater en Orkater nu De Gliphoeve, deel twee van een muzikale trilogie over de komst van Surinamers in Nederland. De Gliphoeve, vernoemd naar een van de oude Bijlmerflats, vertelt de geschiedenis van een op institutioneel racisme gebaseerd woonbeleid en de strijd om thuis te mogen zijn.

Over De Gliphoeve

Het is 25 november 1975. In Suriname wordt de onafhankelijkheid uitgeroepen waarmee een eind komt aan de kolonisatie door Nederland. Wie gaat weg en wie blijft hier van Hans Breeveld is een grote hit op de Surinaamse radio. Etta besluit met haar dochter Millie en zoon Glenn naar Nederland te gaan. Vader Stanley blijft voorlopig in Suriname. Vol hoop, energie en vastberadenheid probeert Etta haar kinderen een plek te geven in hun nieuwe thuis. Maar niemand zit op ze te wachten, er is geen werk en er zijn geen woningen.

Ze komen terecht in De Gliphoeve, de eerste flat in de Bijlmermeer die gekraakt wordt door een groep Surinaamse activisten, die hun net gearriveerde landgenoten er woonruimte bieden. Gezinnen leven er onder, boven en op elkaar, soms in bittere armoede. Ondanks het beton vindt men er warmte: in samenzijn, in muziek en in de gedeelde, vastberaden wil om te slagen. Maar het kleine gezin wordt flink op de proef gesteld.

De Gliphoeve is een voorstelling vol levenskracht, rond muziek als houvast om te overleven en door het beton heen te breken.

portretfoto's De Gliphoeve

Fotocredits: Richard Terborg

Cast: Manoushka Zeegelaar Breeveld, Daniël Kolf, Dionne Verwey en Gery Mendes

   

  Agenda

  Filter op maand
  Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
  Deze voorstelling is al geweest, bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

  Dit vind je misschien ook interessant