Fotoroute Bijlmer


Cityscapes + Birdmen - Jacquie Maria Wessels
Stadsgezichten uit Paramaribo en portretten van Surinaamse vogelmannen
Expositie van 22 juni t/m 5 augustus 2018
Opening donderdag 21 juni van 17.00 - 19.00 uur in het Bijlmer Parktheater

De 50 jarige Bijlmer toont tijdens haar viering de buitenexpositie Cityscapes + Birdmen van de fotograaf Jacquie Maria Wessels. De route neemt u mee naar Paramaribo en naar een stukje Suriname in Amsterdam ZO. Aan beide kanten van de wereld portretteerde Wessels Surinaamse vogelmannen die bezeten zijn van hun zangvogeltje. In de fotoroute, op verschillende buitenlocaties in de Bijlmer, worden de portretten afgewisseld met stadsgezichten uit Paramaribo waarin typisch Surinaamse muurschilderingen domineren. Het resultaat is een gelaagd beeld van twee karakteristieke elementen uit de Surinaamse cultuur en samenleving. Het hart van de route vormt het Bijlmer Parktheater waar tevens een expositie te zien is.

BIRDMAN
Foto: Jacquie Maria WesselsBirdmen
Jacquie Maria Wessels portretteerde in Suriname en Nederland stoere Surinaamse mannen samen met hun kwinkelerende vogeltjes. De 'gekooide vogel' is de hoofdrolspeler in zangvogelwedstrijden. De training van een zangvogel is geen sinecure, het vereist een hoop geduld en toewijding totdat de vogel zich helemaal op zijn gemak voelt en zijn kunst kan vertonen. De vogels gaan dan ook om te ‘wennen’ overal met de mannen mee: op de brommer, in de bus, naar het werk of het café. Bij deze nationale volkssport van Suriname komen mannen uit alle bevolkingsgroepen gemoedelijk samen om vreedzaam te strijden over welke vogel het beste zingt en wie de hoofdprijs wint.
Na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 is deze liefhebberij met de Surinamers meeverhuisd naar Nederland. Zowel in Suriname als in Nederland vinden op de hele vroege zondagochtend de wedstrijden plaats: In Paramaribo vanaf het Onafhankelijkheidsplein tot aan de Suriname rivier, in Amsterdam in de Bijlmer. Stereotype mannenattributen als kleding, auto's en motoren spelen weliswaar een belangrijke rol, maar in de fotografie van Jacquie Maria Wessels laten de mannen zich ook van een andere kant zien.

Cityscape
Foto: Jacquie Maria Wessels


Cityscapes
In Paramaribo fotografeerde Wessels eveneens stadsgezichten waarin typisch Surinaamse muurschilderingen domineren. Deze zorgvuldig gecomponeerde fotoserie is soms vervreemdend en surrealistisch. De werken laten zien hoe inwoners van de stad de ruimte toe-eigenen en schetsen een cultureel en economisch tijdsbeeld van Paramaribo. De met de hand geschilderde reclame-uitingen bevatten hyperrealistische afbeeldingen van o.a. gereedschappen, soepblikken, havermout, knakworsten en aansporingen als ‘Doe je best op school’.....

Over de fotograaf
Jacquie Maria Wessels woont en werkt in Amsterdam. Wessels heeft zich ontwikkeld tot een autonoom/documentair fotograaf die zich graag voor langere tijd in een onderwerp verdiept. Haar onderwerpen dienen veelal als kader om de diverse sociale omstandigheden en de omgeving van mensen te onderzoeken.
Bij de fotoserie Cityscapes + Birdmen is het gelijknamige fotoboek verschenen met een selectie van 160 foto’s in full colour. Voor meer informatie zie: https://www.jacquiemariawessels.nl/books.html

Verdere informatie
Buitenlocaties fotoroute: Hoekenrodeplein (station Bijlmer ArenA), Bijlmerplein, rond Anton de Komplein en het Bijlmer Parktheater (met ook binnen expositie, gratis dagelijks te bezichtigen van 10 -18uur).
Deze expositie is tot stand gekomen In samenwerking met Stadsdeel Amsterdam Zuidoost, 50 jaar Bijlmer.