FATU

Met o.a. Daniël Arends en Alex Ploeg | host Jeffrey Spalburg

FATU


FATU is hét stand up comedy programma van het Bijlmer Parktheater. Al twaalf jaar lang ontvangt vaste MC en host Jeffrey Spalburg drie collega-comedians. Eén podium – vier comedians - die ieder op eigen manier hun gepeperde en hilarische blik op de actualiteit verkondigen. Vanavond zijn Alex Ploeg, Daniël Arends, Fabian Franciscus en last but not least Jörgen Raymann te gast.

Alex Ploeg

Comedytrainlid Alex Ploeg (1985) won vorig jaar de Publieksprijs Cameretten en werd in de Volkskrant uitgeroepen tot Comedytalent van 2018. Alex speelt vanaf januari 2018 try-outs van zijn eerste avondvullende voorstelling Ultimatum. Het programma ging op 17 oktober in première in De Kleine Komedie. Dit voorjaar was de comedian te zien in het tweede seizoen sketchprogramma Klikbeet (NTR), dat hij maakte met Stefan Pop en Tex de Wit. Alex was bovendien te gast in twee afleveringen van Foute Vrienden (RTL 5). Voor Cameretten zette hij al meerdere cabaretfestivals op zijn naam, waaronder de Jury- en Publieksprijs van het Amsterdams Studenten Cabaret Festival (2011) en het Griffioen Zuidplein Cabaret festival (2012). De creatieve duizendpoot schreef verder voor programma’s zoals Spijkers met Koppen (Radio 2) en Cojones (VARA).

'Veel van zijn verhalen zijn hilarisch. Sommige herken je direct. Andere verhalen getuigen juist van een prettig gestoord brein. Naast een goede comedian is Alex ook een uitstekend gitarist.’ (Jury Cameretten)

Alex Ploeg
(foto: Diederick Bulstra)

Daniël Arends

Daniël Arends, geboren in 1979 in Jakarta, groeit op in Bussum. Als hij veertien is, krijgt hij een baantje als pianist in een hotel. Voor ieder ander een bijzondere bijbaan, maar jong als hij is, verlangt hij naar een andere roeping. Na de middelbare school begint hij aan de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam. Tijdens zijn studie is hij vier jaar lang deel van de cabaretgroep “Vier Gasten” en verkent hij langzaam de mogelijkheden van het cabaret.Daniel Arends: “Er is een seizoen geweest waarbij ik in grote zalen stond, en dan zaten er tachtig mensen in een zaal voor vijfhonderd. (…) Dat zag ik gewoon niet, omdat ik bezig was. Ik wilde het vooral heel goed doen. Die drang had ik echt. (…) Je doet het eigenlijk voor jezelf.”

"In 2003 meldt Daniël zich bij Comedytrain. Gewapend met een vlijmscherpe tong en een meesterlijke timing ontpopt hij zich tot één van de grotere talenten binnen Toomler. Hij krijgt de kans om in 2006 te toeren in een dubbelprogramma met Jan Jaap van der Wal en is in 2007 al te zien op televisie in de serie Comedytrain Presenteert. “Arends houdt je anderhalf uur aan een touwtje. Je wilt meer, maar krijgt het niet. Dat is razend spannend.” (Parool)

Zijn solocarrière is inmiddels een feit. Hij heeft de smaak te pakken en vangt zijn publiek ieder jaar weer in een nieuw web van verwarring. Theo Maassen noemt hem de spannendste cabaretier van het moment. En dat is hij. Hij heeft geen kaders en geen beperkingen. Hij is schurend eerlijk en verbaal agressief. Dat is Daniël Arends.

Daniël Arends
(foto: Herman Poppelaars)

Fabian Franciscus

Fabian is cabaretier en autist. Beide doet hij zelfstandig. Het programma Vlafeest gaat over hoe hij met dat laatste steeds beter heeft leren leven. “Het theater is een goede plek om het daar over te hebben. Als mensen op straat met me praten denken ze: wat een mafkees. Sta ik op een podium denken ze: dit is echt theater! Dat voelt veilig en daar kan ik mee spelen” Fabian veroverde in de fameuze 'The Comedy Store' in London de eerste prijs in een comedy wedstrijd. Hij won het Leeuwarder Cabaret Festival en de Comedy Slam en speelde naast de finalistentour in Nederland en België o.a. in de grotere comedy clubs van New York, Berlijn, Stockholm en Londen.

Fabian Franciscus
 

Jörgen Raymann

Als kind was ik altijd gefascineerd door het fenomeen televisie. Mijn allereerste vakantiebaantje op 13-jarige leeftijd was dan ook bij de STVS, de nationale zender van Suriname. Op mijn 17e presenteerde ik mijn eerste tv-quiz in Suriname, een bijzondere ervaring. Nadat de cabaretavonden in mijn restaurant in Suriname een succes bleken, werd ik gevraagd om een oudejaarsprogramma te maken voor de Surinaamse televisie. Het maken van tv beviel mij dermate goed, dat ik besloot hier meer mee te willen doen. In Suriname maakte ik twee programma’s ‘Examen TV’, een programma voor eindexamenstudenten van het VWO en ‘Raymann praat laat’. In 1998 kwam ik met mijn theatershow naar Nederland. Tijdens deze toer werd ik benaderd door de NPS (huidige NTR) of ik auditie wilde doen voor een nieuw televisieprogramma dat geproduceerd zou worden door Men at Work TV Produkties. Na een auditie en een proefopname werd ik de presentator van ‘The Comedy Factory’. Toen ik in 2001 naar Nederland verhuisde, kreeg ik het aanbod om een late night programma voor de NTR te maken. Dat werd ‘Raymann is Laat!’. Het was de bedoeling om bij de publieke omroep een tegenhanger voor de toen razend populaire ‘Barend en Van Dorp’ te vinden. Er werden 4 verschillende programma’s gemaakt waarvan alleen ‘Raymann is Laat!’ uiteindelijk overbleef. In 2009 werd ik mede eigenaar van Men at Work TV Produkties, verantwoordelijk voor o.a. ‘Het Groot Dictee der Nederlandse Taal’, ‘De Dinoshow’ en ‘Zo: Raymann!’

Jorgen Raymann
(foto: Raul Neijhorst)

 

 

 

 

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
Er zijn geen voorstellingen gevonden.