text

Een van ons

Theatermonoloog Dennis Rudge

Een van ons


Theatermonoloog naar de succesroman van Christine Otten. Dennis Rudge als levenslang gestrafte Luc S.

Eén man. Alleen in zijn cel. Hij vertelt, leest hardop voor uit zijn schrift. Waarvoor hij levenslang zit opgesloten weten we niet. In Een van ons is de levenslang gestrafte Luc S. aan het woord. Zijn verhaal begint met zijn dagelijkse worsteling: hoe betekenis en zin te geven aan een leven zonder toekomst. Luc vertelt dat hij bang is te verdwijnen omdat zijn herinneringen ‘opraken’ en hij geen nieuwe maakt in de gevangenis. Hij denkt dat hij ‘een soort evenwicht’ heeft gevonden in de monotonie en eenzaamheid van zijn prikkelarme bestaan. De komst van schrijver Katrien Achenbach naar de Penitentiaire Inrichting, waar ze een schrijfgroep gaat begeleiden, zet iets in beweging voor Luc, maar wat precies? Hij doet niet mee aan de schrijfgroep omdat dat te confronterend is voor hem als levenslanggestrafte zonder hoop ooit vrij te komen, maar begint wél een geheim logboek bij te houden waarin hij vertelt over zijn dagelijkse leven, medegedetineerden, zijn twijfels, verlangens en herinneringen. Stukje bij beetje schrijft hij zichzelf terug het leven in.

‘Ik ben trots en blij dat we Een van ons hernemen’, zegt schrijver Christine Otten. Otten is sinds vijf jaar schrijfcoach in de gevangenis, en liet zich voor haar boek Een van ons inspireren door ontmoetingen en gesprekken met levenslang gestraften. ‘Door corona zag slechts een handjevol mensen de voorstelling, maar de reacties waren unaniem enthousiast. Men was geraakt door het personage Luc en diens moedige strijd zin te geven aan zijn geïsoleerde bestaan in de gevangenis. En er was - gek genoeg misschien- herkenning met deze levenslang gestrafte man omdat de voorstelling raakt aan universele thema's als goed en kwaad, vrijheid en onvrijheid. Uiteindelijk gaat het om vragen als: Hoe te leven? Wie te zijn? En: durf je op te komen voor een ander mens? En tegen welke prijs?’

Dennis Rudge over Een van ons

‘Het leven van Luc is een web van gedachten waar hij een net mee spint om zichzelf in op te vangen op de momenten dat hij geen bodem onder zich voelt’, zegt Dennis Rudge die Luc in de voorstelling vertolkt. ‘De angst om buiten het leven te staan, dat je geen deel van het leven bent, gecanceld door de maatschappij is herkenbaar zeker in deze tijd. Gestalte geven aan Luc is voor mij een grote verantwoordelijkheid omdat ik een gelaagd mens wil weergeven, een bezield mens, multidimensionaal van vlees en bloed.

Avondvullende theatermonoloog en nagesprek

Een van ons is een avondvullende theatermonoloog door acteur Dennis Rudge met muzikale begeleiding van Lorijn von Piekartz. Na de voorstelling is er een kort nagesprek met de makers en een oud-deelnemer van de schrijfgroep in de gevangenis van Heerhugowaard. De voorstelling is voor publiek te zien in het Bijlmer Parktheater. Een van ons is geproduceerd in samenwerking met het Bijlmer Parktheater. 

Scènefoto's

Een van ons - bijlmer parktheater

 

Een van ons - Bijlmer Parktheater

Fotografie Jean van Lingen

 

Credits

Spel: Dennis Rudge
Muzikale begeleiding: Lorijn von Piekartz
Regie: Kasper Kapteijn
Script: Christine Otten

een van ons

Stills uit de trailer Een van ons

 

Over Stichting Blocknotes, schrijvers binnen en buiten

Stichting Blocknotes zet creatief schrijven in voor empowerment en talentontwikkeling van mensen in de gevangenis. Er zijn schrijfgroepen in verschillende gevangenissen in Nederland die worden begeleid door gevestigde schrijvers van ‘buiten’. Met deze schrijfgroepen wil Blocknotes de muren tussen de wereld ‘binnen’ en ‘buiten’ afbreken en het literaire veld vernieuwen door andere stemmen de ruimte te geven. Kijk voor meer informatie op www.stichtingblocknotes.nl. 

 

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
Deze voorstelling is al geweest, bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

Dit vind je misschien ook interessant