text

Een ode aan Pachecco Domacassé en Diana Lebacs

Black Achievement Month

Een ode aan Pachecco Domacassé en Diana Lebacs


Afgelopen jaar ontvielen ons kort na elkaar twee grootheden uit de Curaçaose kunst- en cultuurwereld: theater- en filmmaker Pacheco Domacassé en schrijfster en actrice Diana Lebacs. Beide waren verantwoordelijk voor verschillende hoogtepunten uit het culturele leven van het eiland en maakten zich hard voor de anti-kolonialistische bewustwording van de eigen identiteit én het gebruik van het Papiaments.

Domacassé vernieuwde in jaren zeventig het Antilliaanse theater door zijn stukken in de volkswijken van Curaçao op te voeren, Lebacs schreef tal van kinderboeken waaronder het met zilveren griffel bekroonde Nancho van Bonaire. Domacassé en Lebacs waren lange tijd met elkaar getrouwd en werkten ook geregeld samen.

In samenwerking met het Bijlmer Parktheater en Vereniging Antilliaans Netwerk brengt de Black Achievement Month een ode aan deze twee pioniers tijdens een avond waarin hun leven en werk op gepaste wijze geëerd wordt. Op het programma staat de film Boka Sarantonio uit 1985 van Pacheco Domacassé, een magisch verhaal over de onhebbelijkheden van een kleine Curaçaose vissers gemeenschap waarin Diana Lebacs naast Rina Penso en Eligio Melfor een van de hoofdrollen speelt. Daarnaast zullen er verschillende gasten spreken over het werk en de impact van deze twee kunstenaars.

 

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December

wo 19 okt 2022 20:00

  • Een ode aan Pachecco Domacassé en Diana Lebacs

    Theaterzaal

Dit vind je misschien ook interessant