text

De Suriname Monologen: Anton de Kom & Sophie Redmond

Stichting Julius Leeft en Bos Theaterproducties

De Suriname Monologen: Anton de Kom & Sophie Redmond


Na groot succes in De Nieuwe Kerk, nu op tournee.

Een bijzondere avond die een prachtig licht zal werpen op het land waarmee Nederland zo nauw verbonden is, Suriname. Een collectief van Surinaamse theatermakers, schrijvers en muzikanten komt met een zestal monologen over invloedrijke Surinamers. De monologen in Bijlmer Parktheater zijn Anton de Kom (gespeeld door Urmie Plein) en Sophie Redmond (gespeeld door Dorothy Blokland).

De Suriname Monologen brengen een land tot leven. Schrijven historie. Geven inzicht. Wekken indruk.

Over de voorstelling

Suriname. Een veelzijdig land. Een rijke geschiedenis met indrukwekkende verhalen. Verhalen die verteld moeten worden, die muziek én publiek verdienen.

Sophie Redmond

Sophie Redmond is de eerste vrouwelijke zwarte arts. ‘Dokteres’ en politica met een groot sociaal bewustzijn. ‘Datra mi wan aksi wan sani’ is een monoloog over de eerste zwarte, vrouwelijke dokter van Suriname Sophie Redmond (1907–1955). De koto dragende dokter gaf gratis consulten aan wie maar wilde in haar praktijk thuis, op straat en in haar radioshow. Ze maakte Surinamers bewuster over onder andere politiek, waar ze zo’n hekel aan had, maar ja, er verandert niks als niemand stemt. Daarom gaf ze gevraagd en ongevraagd advies aan iedereen, met als doel om alle Surinamers en vooral vrouwen te empoweren om trots te zijn op hun cultuur en hun land. Toch blijken al haar projecten niet genoeg. Om echte fundamentele verandering te brengen, zal ze mee moeten doen met de machthebbers en de politieke spelletjes. Ze besluit om zichzelf verkiesbaar te stellen, met alle gevolgen van dien.

Credits

Regie: John Leerdam
Spel: Dorothy Blokland
Tekst: Ayden Carlo
Muziek: Harto Soemodihardjo (muzikale regie en gitaar), Walter Muringen (trompet)
Zang: Anna Makaloy

Anton de Kom

Anton de Kom is schrijver en verzetsheld. We bezien zijn verhaal vanuit het perspectief van zijn dochter. Hoe verloopt het leven van de enige dochter van een vader die in 1944, het laatste oorlogsjaar, wordt opgepakt? Het meisje is dan 13 jaar. Van haar moeder leert ze de kunst van eindeloos wachten op de terugkeer van haar papa. Na vijftien jaar wordt hij gevonden in een massagraf in Sandbostel. Dan herleest de dochter het vers dat hij op 23 oktober 1940 voor haar schreef in haar poëziealbum. Ze herinnert zich dat ze er toen niets van begreep. Maar nu, ververst, is het de aanleiding voor een levenslange zoektocht naar de man die haar vader was. In gedachten gaat ze in gesprek met hem. Ze praat over haar eigen herinneringen die vervlochten zijn geraakt met herinneringen van anderen.

Credits

tekst: Noraly Beyer
tekstbijdrage: Judith Allard-De Kom
regie: John Leerdam
spel: Urmie Plein
muziek: Harto Soemodihardjo (muzikale regie en gitaar), Walter Muringen (trompet)
zang: Anna Makaloy

 

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December

zo 20 mrt 2022 15:00

  • De Suriname Monologen: Anton de Kom & Sophie Redmond

    Theaterzaal

Dit vind je misschien ook interessant