text

Corpus Criolla

Gedanst door Annemieke Mooij, Amber Veltman, Henry Labrada Rodríguez en Jordan Achiano

Corpus Criolla


Coronatoegangsbewijs

Let op: Ben je 13 jaar of ouder? Dan heb je voor deze voorstelling een coronatoegangsbewijs nodig. Dit kan in de vorm van één van de onderstaande bewijzen: 

  • Een negatieve testuitslag (testbewijs)
  • Een vaccinatiebewijs
  • Een bewijs dat je hersteld bent van corona (herstelbewijs).

Corpus Criolla oftewel Creolized body Language is de uitkomst op het onderzoek van Faizah Grootens over de relatie tussen de Wals en Afro-Caribische dansstijlen van Curaçao (zoals de tambú) en de belichaming en stereotypering die het met zich meebrengt, in een hedendaags jasje. Om uiteindelijk tot een nieuwe Contemporary danstaal te komen gevoed door deze Caribische dansstijlen.

A dance experience by Faizah Grootens

Corpus Criolla zet aan het denken over vraagstukken die te maken hebben met stereotypering en identiteit. Schaamtecultuur, conventies, tradities, sociaal idealisme, koloniale invloeden, en het doorgronden van de relatie tussen vorm en inhoud. Gedanst door Annemieke Mooij, Amber Veltman, Henry Labrada Rodríguez en Jordan Achiano, op muziek speciaal gecomponeerd voor deze voorstelling door Neldrick Martis.

Programma

  • Voorstelling: Corpus Criolla
  • Film: Skindeep
  • Nagesprek met: maker Faizah, producent KIP Republic o.l.v. programmeur Richard Kofi.

Faizah Grootens

Faizah, geboren en getogen op Curaçao, is afgestudeerd aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) en aan het Instituto Superior de Arte in Havana, Cuba. Gedurende haar carrière heeft zij verschillende choreografieën gemaakt die deel uitmaken van het repertoire van Taller Coreográfico de la UNAM en Laleget Danza in Mexico, Harlekijn danstheater, Lindenberg Dance Company, Stichting Julius Leeft, de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten in Nederland en haar eigen producties. Haar werk is gepresenteerd in Cuba, Mexico, Europa, New York, Curaçao en Aruba op festivals en in theaters zoals het Palacio de Bellas Artes en Teatro de la Ciudad in Mexico, Chorea International Dance festival in Bratislava, Kalamata Dance Festival, Holland dance Festival en in verschillende theaters en musea in Nederland. In Cuba was zij assistent van de theatermaker Miguel Rubio, met wie zij verschillende danstheater stukken heeft gemaakt.

Faizah heeft als danseres samengewerkt met onder andere Maurice Causey, Laleget Danza, Nationale Opera en Ballet/ Itzik Galili, Herman van Veen, Gross Dance Company, Another Kind of Blue, Symphonic Cinema. Sine Forma en Gabri Christa. Zij heeft samen met Ise Verstegen voor het Lectoraat van Kunsteducatie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten een onderzoek gedaan naar de ritmisch-dynamische benadering van transculturele dans in het primair onderwijs, die reeds gepubliceerd is. Faizah is als docent verbonden aan "Academie voor Theater en Dans" bij de Docent Dans opleiding en de 5 o’clock class. Zij heeft lesgeven aan de "Instituto Superior de Arte" in Cuba en bij meerdere (dans)scholen in Nederland en het buitenland. Daarnaast heeft zij verschillende malen voor Stichting Julius leeft op Curaçao en Aruba masterclasses verzorgd, vormde zij deel van het docententeam van Art Rules Curaçao 2016 en heeft in samenwerking met Fina Dance Art School en SOAW ministerie verschillende community arts projecten op Curaçao georganiseerd.
 


  • Het onderzoek Corpus Criolla is (mede) mogelijk gemaakt door het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst), FPK (Fonds Podiumkunsten), Ben Remkes Cultuurfonds en KIP Republic.
  • Met professioneel advies van Gabri Christa, Ira Kip, Jocelyn Bergland, Nicole Geertruida, Christian Yav, John Leerdam, Arthur Kibbelaar en Ayra Kip.
  • Productie door Ayra Kip, KIP Republic

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
Deze voorstelling is al geweest, bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

Dit vind je misschien ook interessant