text

Borboletas

Solovoorstelling van Gery Mendes

Borboletas


Vlindertje vlindertje
Leef in het hier en nu een overwinninkje
Sterf vandaag reïncarneer ooit vind ik je
Bind ik je vast op mijn rug en dan klimmen we

Orkater presenteert Gery Mendes met Borboletas een vader en een zoon. Allebei hebben ze herinneringen. De mooie plaatjes staan op het netvlies, maar daarachter, dieper in het lijf, verder in de achterkamers van het geheugen liggen de weggedrukte beelden.

Borboletas gaat over een oorlog. Een oorlog die voor de vader een uitvlucht betekende, de mogelijkheid om de armoede en zijn eiland achter zich te laten, naar het Westen te varen, om ooit als een koning terug te keren. Voor de zoon is de oorlog iets dat hij denkt te herkennen in zijn vader, in zijn vurige temperament en stille afwezigheid. Hij herkent een echo van die oorlog ook in zichzelf, al stond hij nooit op dat slagveld.
Borboletas is een solo van de uit Kaapverdië afkomstige muzikant/acteur Gery Mendes, ontstaan vanuit gesprekken die Mendes voerde met zijn vader: Een muzikale dans kriskras door de tijd, langs de liefde, de misère van zijn jeugd, dienstplichtig vechten voor een regime dat zijn volk onderdrukt, naar de vraag: was mijn vader een held of een verrader?

Als verhalenverteller en multi-instrumentalist gebruikt Mendes de muziek die in zijn dna zit: zoals morna, funana, batuku, opzwepende West Afrikaanse feestmuziek en natuurlijk hiphop. Bij Orkater maakte hij met Orkatercollectief Sir Duke de voorstellingen The Black out van ’77, Hatta & De Kom en Guilty until Proven en was hij verantwoordelijk voor de muziek vanWoiski vs. Woiski en De Gliphoeve waarin hij ook als speler en muzikant te zien was.


“In the end is het een voorstelling over de liefde, vaderschap, man-zijn, het zwarte gezin en het gezin in het algemeen. Er achter komen wat er echt toe doet in het leven. Het gaat om pure liefde tussen twee mannen die eigenlijk willen zeggen dat ze van elkaar houden, maar dat niet op die manier kunnen” - Gery Mendes

ORKATER X POETRY CIRCLE

Voor de voorstelling Borboletas op 17 & 18 februari gaan Orkater en Poetry Circle een bijzondere samenwerking aan. Poetry Circle geeft jong spokenword-talent een kans zich verder te ontwikkelen en Gery Mendes heeft daar veel talenten in de dop gecoacht.

Daarom geven zij voorafgaand aan de voorstelling in Bijlmer Parktheater drie jonge spoken word-artiesten de kans om voor te dragen uit eigen werk, geïnspireerd op thema’s uit de voorstelling. Kom om 19.40 naar de foyer voor een intiem (en gratis!) optreden van Aicha Meke, Floris van der Meer, Dje-rimo Holle en Liselore Suur. Ook te bezoeken voor mensen zonder ticket voor de voorstelling!

Fast Forward

In de aanloop naar Borboletas is Gery Mendes in 2020 geselecteerd voor het internationale Fast Forward traject van het Fonds Podiumkunsten. Orkater treedt op als samenwerkingspartner. In dit meerjarige traject werkt Mendes als artist in residence in onder andere Lissabon en op Kaapverdië. Op Kaapverdië dook Mendes in zijn eigen familiegeschiedenis, onderzocht hij traditionele muzikale genres en speelde hij samen met Kaapverdische artiesten.

 

Bekijk de trailer

 

BBT

BBT

 

Credits

concept, spel, tekst en muziek Gery Mendes
conceptbegeleiding Benji Reid
tekstadvies en eindregie Maarten van Hinte
decorontwerp Zico Lopes
kostuumontwerp Sandro Lima
lichtontwerp Stefan Dijkman
techniek Bas Standaard en Jaap Schledorn
met dank aan Belle van Heerikhuizen

 

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December

vr 17 feb 2023 20:00

za 18 feb 2023 20:00

  • Borboletas

    Orkater | Dernière

Dit vind je misschien ook interessant