text

Bijlmer Klassiek: Deep River

Crossover huiskamerconcert met o.a. Martin Fröst en Daahoud Salim

Bijlmer Klassiek: Deep River


Voor de volgende editie van Bijlmer Klassiek, onze serie co-producties met het Concertgebouworkest , werken we samen met vier musici uit hun orkest en Graziëlla Hunsel Rivero, onze first lady of jazz. Op deze speciale ochtend spelen ze samen met twee andere bijzondere musici: klarinettist en artist in residence bij het Concertgebouworkest Martin Fröst (Zweden) en pianist Daahoud Salim. Hun optreden bestaat onder andere uit jazznummers van Benny Goodman en Samuel Coleridge-Taylor. Dirigent en componist Coleridge-Taylor, bekend om zijn drie cantata’s rond het gedicht The Song of Hiawatha, schreef een romantisch Klarinetkwintet. Daarnaast wordt hij geroemd om zijn bewerking van Deep River, de Afro-Amerikaanse spiritual waar deze editie van Bijlmer Klassiek naar vernoemd is.

Concertprogramma

  • Samuel Coleridge-Taylor | Klarinetkwintet
  • Samuel Coleridge-Taylor | Deep River
  • Benny Goodman | selectie uit het oeuvre van Goodman

Concertdata Bijlmer Klassiek · Zondag 14 mei 2023 | Zuidoost thuis in Zuidoost

coleridge
Links: Samuel Coleridge-Taylor | Rechts: Benny Goodman | Credit: Wikimedia Commons

Over Coleridge-Taylor en Goodman

Samuel Coleridge- Taylor is een Afro-Britse meestercomponist en dirigent die van kamermuziek tot symfonie componeerde. Zijn bekendste werk is ‘The Song of Hiawatha’, wat hij op zijn 23e schreef. Eerder studeerde hij viool aan de Royal College of Music in Londen, en zijn werk bereikte Amerika in de eerste jaren van de vorige eeuw. Daar omarmde een breed publiek zijn werk, noemden witte New Yorkse muzikanten hem de ‘Black Mahler’ en genoot hij veel support van Afro-Amerikanen. Tijdens de eerste Pan-African conference in London in 1900 begon hij volksmuziek van Afro-Amerikanen te gebruiken in zijn composities. Coleridge-Taylor werd daarnaast geïnspireerd door zijn Sierra-Leon’se afkomst, gebruikte traditioneel Afrikaanse muziek, en integreerde deze in de klassieke traditie.

 

Benny Goodman begon op zijn 16e als jazzklarinettist in het orkest van Ben Pollack, één van de toporkesten van Chicago. Hij stak het nooit onder stoelen of banken dat hij sterk beïnvloed is door Fletcher Henderson, een bandleider van de populairste Afrikaans-Amerikaanse band eind jaren ’20 en begin jaren 30’s. Met zijn virtuoze klarinetspel, maakte Goodman jazz en swing populair bij een jong wit publiek. Hij was daarnaast ook begaafd klassiek speler. In de late jaren ’40 heeft hij onder Reginald Clifford Kell zijn hele techniek hiervoor moeten wijzigen. In de jaren ’60 heeft hij o.a. als klassiek solist Mozarts beroemde klarinetconcert gespeeld met het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

 

Bijlmer Klassiek

De serie Bijlmer Klassiek wordt georganiseerd in samenwerking met het Koninklijk Concertgebouworkest.

Het Concertgebouworkest wordt gerekend tot de absolute wereldtop. Bij de geroemde klank speelt de bijzondere akoestiek van Het Concertgebouw een belangrijke rol. Bepalend is ook de invloed van de 120 orkestmusici en de tot nu toe zeven chef-dirigenten. Het orkest geeft jaarlijks zo’n 80 concerten in Het Concertgebouw en 40 op andere belangrijke podia. Daarnaast bereikt het muziekliefhebbers wereldwijd met video’s, streams, radio- en tv-uitzendingen en vele honderden cd’s en dvd’s.

 

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
Deze voorstelling is al geweest, bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

Dit vind je misschien ook interessant