text

Bijlmer Boekt!

Met Conny Braam, Sabrina Starke, Jeffrey Spalburg, Ernestine Comvalius, Nita Kersten en Pablo Nahar

Bijlmer Boekt!


Ruim elf jaar stonden we op de planken met Bijlmer Boekt!. En nu is het dan tijd voor de allerlaatste editie. Maar niet getreurd, deze show wordt natuurlijk prachtig!

We hebben een bijzondere mix aan muzikale en interessante gasten op het programma staan om een ode te brengen aan 11 jaar literaire verdieping: Conny Braam, Sabrina Starke, Jeffrey Spalburg, Pablo Nahar, Nita Kersten en Ernestine Comvalius. Kom voor een laatste keer genieten van Bijlmer Boekt! Samen met presentator, auteur en initiatiefnemer Christine Otten maken we het een onvergetelijke avond.

De line-up

Conny Braam (vrije bijdrage)
Sabrina Starke (muzikale bijdrage)
Ernestine Comvalius (schrijft het Bijlmer verhaal)
Jeffrey Spalburg (schrijft een ode aan Bijlmer boekt)
Nita Kersten (performance)
Pablo Nahar (muzikale bijdrage)

Conny Braam

Conny Braam was mede-oprichtster en jarenlang voorzitster van de Anti-Apartheids Beweging Nederland. In 1992 debuteerde ze met Operatie Vula (1992). Andere boeken die zij schreef:
Zwavel (1996), genomineerd voor de Gouden Strop.
Deel I romantrilogie: De woede van Abraham (2000)
Deel II romantrilogie: De onweerstaanbare bastaard (2002)
Deel II romantrilogie: Het schandaal (2004)
Mandela op de koelkast (2006)
De Russische timmerman (2007)
De handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaïne Fabriek (2009)
Sjako (2012)
Het beest van Kruger (2014)
Ik ben Hendrik Witbooi (2016)
Wij zijn de wrekers over dit alles (2020).

Conny Braam Bijlmer Parktheater

Sabrina Starke

Sabrina Starke is een award-winnende singer-songwriter, producer en vertegenwoordiger van self-empowerment, wonend in Rotterdam. Zij heeft een aantal prestigieuze awards op haar naam staan voor haar soulvolle muziek, waaronder twee Edison Awards (Beste Nieuwkomer van 2009 en The Edison Jazzism People’s Choice) en twee Radio6 Awards (Best Album 2013 en Best Song 2015). In 15 jaar heeft Sabrina een groot aantal singles uitgebracht, afkomstig van haar 6 albums. In 2008 verscheen haar inmiddels platina debuutalbum YellowBrickRoad waarop de hitsingle Do for Love staat. Dat album kwam uit op het legendarische jazz-recordlabel ‘BlueNote’. Ze werkte samen met het wereldberoemde Metropole Orkest aan een album genaamd Lean on me, the songs of Bill Withers.

Sabrina Starke Bijlmer Parktheater

 

Ernestine Comvalius

Ernestine Comvalius (Paramaribo, 1954) is mede-initiatiefnemer en de eerste directeur van het Bijlmer Parktheater en was daarvoor directeur van Krater Theater. Ze staat aan de wieg van de Jeugdtheaterschool Zuidoost en de Theater Werkplaats Zuidoost, welke later zijn opgegaan in het Bijlmer Parktheater. Sinds haar pensionering in 2021 is ze ook actief als toezichthouder en bestuurder van onder andere The Black Archives, Stichting Democratie en Media, Theater Rotterdam en het literair festival Read My World. Ze heeft verschillende essays geschreven die gepubliceerd zijn in boeken als Slavernij in de Oost en West en Liberté, Egalité, Beyoncé. In het stadsdeel waar zij woont, is zij als bloeicoach betrokken bij de ‘healing gardens’. Dit initiatief van Ama Koranteng Kumi, genaamd Bloei en Groei, is gericht op vrouwen uit Zuidoost die via tuinieren de tijd nemen om aan zichzelf te werken.

Ernestine Comvalius Bijlmer Boekt

 

Jeffrey Spalburg

Jeffrey Spalburg behoort inmiddels tot de veteranen in de Nederlandse comedywereld. Ooit begonnen als MC doorliep hij de toneelschool en werkte hij 15 jaar als acteur voor theater, televisie en een beetje film. Hij kwam pas echt tot leven toen hij via de stand-upcomedy het cabaret ontdekte en zijn eigen platform, FATU, opzette. Vanuit het Bijlmer Parktheater en ook op andere plekken in het land is het inmiddels de langst lopende comedyshow van Nederland. Hij maakte vanaf 2007 vier avondvullende shows die ook op televisie zijn uitgezonden en tegenwoordig via verschillende online streamingsdiensten zijn te zien. Zijn laatste voorstelling BAAS staat sinds de zomer van 2021 op Netflix. De laatste paar jaar is hij zijn twee grote liefdes theater en muziek steeds meer aan het combineren en is hij te zien in grote muziektheaterproducties als It’s A Man’s World en The Soul Preacher of ‘Swingin’ Harlem. In die laatste maakte hij in 2016 zelfs zijn debuut als jazz-zanger. In juni verschijnt zijn eerste roman bij Das Mag.

Jeffrey Spalburg Bijlmer Parktheater

Fotografie Rob-Kluitenberg

 

Nita Kersten

Nita Kersten (1983) studeerde in 2011 af aan de Theaterschool in Amsterdam. Haar eerste producties maakte ze o.a. bij MC Theater, het Bijlmer Parktheater en op festivals. In 2016 richtte ze samen met Dionne Verwey het collectief Sir Duke op, met wie zij als Nieuwkomers bij Orkater de muziektheaterhits De Blackout van '77 en Hatta en de Kom maakte. De komende jaren richt Kersten zich bij diverse gezelschappen zoals Toneelschuur Producties, Orkater en de Veenfabriek op de ontwikkeling en regie van nieuwe toneelteksten die de Nederlandse en internationale theater canon kunnen verbreden en verdiepen.

Nita Kersten Bijlmer Boekt Bijlmer Parktheater

Fotografie Nichon Glerum

 

Pablo Nahar

Pablo Nahar (Paramaribo, 1952) is een Surinaams-Nederlands musicus en componist. Hij speelt basgitaar en contrabas en leidde verschillende muziekensembles. Hij is een van de pioniers in de Paramaribop en wordt wel de Grand Old Man van de Surinaamse jazzmuziek genoemd. Pablo is een vaste gast en bijzondere gast bij Bijlmer Boekt! en is voor de laatste editie onmisbaar.

Pablo Nahar Bijlmer Parktheater

 

Christine Otten

Christine Otten is presentator en initiatiefnemer van Bijlmer Boekt!. Ze brak in 2004 door met de grote roman De laatste dichters, die genomineerd werd voor de Libris Literatuur Prijs, bewerkt is voor theater en werd vertaald in het Engels.
In 2011 verzorgde ze het Boekenweekessay Good Luck met fotokunstenaar Erik Kessels. Ze kan bogen op een eigenzinnig literair oeuvre en is bedenker en auteur van de Gevangenis Monologen, theatervoorstellingen gebaseerd op de verhalen van gedetineerden. Sinds drie jaar begeleidt ze een schrijfgroep van langgestraften in de Penitentiaire Inrichting Zuyder Bos in Heerhugowaard.

Christine Otten

Fotograaf: Jean van Lingen

 

Over Bijlmer Boekt!

Bijlmer Boekt! is hét literaire variétéprogramma van Zuidoost die al 11 jaar wordt georganiseerd door presentator, auteur en initiatiefnemer Christine Otten in samenwerking met het Bijlmer Parktheater en de SLAA (stichting literaire activiteiten Amsterdam). Christine Otten nodigt vijf uiteenlopende gasten uit die één ding met elkaar gemeen hebben: de liefde voor literatuur. Het resultaat is een interdisciplinaire avond vol uitdagende cross-overs waarbij literaire voordrachten afgewisseld worden met spoken word, muziek, hip hop, stand-up comedy, dans en theater.

 

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
Deze voorstelling is al geweest, bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

Dit vind je misschien ook interessant