text

Bijlmer Boekt!

Christine Otten met Vamba Sherif, SugaCane, Mohammed Yussuf Boss

Bijlmer Boekt!


Tijdens Bijlmer Boekt! vindt er een grensoverschrijdende krachtenbundeling plaats vol uitdagende cross-overs waarbij literaire voordrachten afgewisseld worden met spoken word, muziek, hip-hop, stand-up comedy, dans en theater. Auteur en initiatiefnemer Christine Otten nodigt gasten uit die één ding met elkaar gemeen hebben: de liefde voor literatuur.

Met deze keer onder andere: Vamba SherifSugaCaneMohammed Yussuf Boss. 


Vamba

Vamba Sherif
Vamba Sherif is schrijver, journalist, essayist en filmrecensent. Sherif werd geboren in het noorden van Liberia en groeide op in Koeweit, waar hij naar de middelbare school ging. Hij ontvluchtte Koeweit tijdens de eerste Golfoorlog en kwam in 1993 in Nederland terecht.

In 1999 verscheen zijn debuutroman Het land van de vaders, over het ontstaan van Liberia als eerste Afrikaanse republiek in 1822.
In Zwijgplicht (2007), een detective over een man die een verdwijning onderzoekt, beschrijft Sherif hoe macht en machtsmisbruik werken. Zwijgplicht werd een succes: het werd in Duitsland gekozen als een van de beste vertaalde romans van 2009.
Daarna verscheen De Getuige (2011), een scherp portret van Nederland in verandering. Zijn roman De Zwarte Napoleon (2015) is een ambitieus opgezet epos over Samori Touré, die aan het eind van de 19e eeuw een imposant rijk stichtte in Afrika.

Sherifs werk is in veel talen verschenen, waaronder Engels, Frans, Duits, Spaans en het Indiase Malayalam. Hij publiceerde daarnaast journalistiek werk, essays, verhalen, filmrecensies, columns en opiniestukken in onder meer The New York Times, het Duitse Kulturaustausch, African Writing, Trouw, Volkskrant, NRC en ZAM-Magazine. Met Ebissé Rouw stelde hij in 2018 de bundel Zwart samen, een unieke bloemlezing met Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen.

In april 2021 verscheen zijn memoir Ongekende liefde, waarin hij in een briefvorm zijn levensverhaal vertelt aan zijn tienjarige dochter Bendu. Over zijn werk schreef de Berliner Zeitung: ‘Sherif creëert draaikolken van Shakespeareaanse intensiteit.’

sugaSugaCane

SugaCane is één van de grondleggers van de Amsterdamse hiphopstraatcultuur eerste uur. Begonnen als breakdancer, gevolgd door een kortstondige carrière als beatboxer. Dit resulteerde uiteindelijk bij de jonge Cane als een vurige, gepassioneerde battlerapper.

Al snel maakte de jonge SugaCane naam in de scène en leverde hij vele voorprogramma’s als support act voor internationale rapartiesten, waaronder Snoop Doggy Dog en Wu-Tang Clan. Niet alleen verzorgde sugacane de eerste Engelstalige geluidsklanken in onze rapgeschiedenis van de jaren ‘90, maar ook maakte SugaCane al snel de internationale sprong naar Amerika en nam daar met verschillende grootheden binnen de rapcultuur muziek op. Grootheden zoals Redman en Sean Price zijn legendarische samenwerkingen geworden die veelzeggend zijn betreffende de internationale capaciteit van onze Amsterdamse straatrapper.

Als oud parttime muziekdocent in de jeugdgevangenis in Sassenheim, presenteert SugaCane nu de dag van vandaag een welbesproken podcast ‘de doofpod!’ en heeft recentelijk als Engelstalige rapper voor het eerst twee Nederlandstalige singles in eigen beheer gereleased. Dit zijn de tracks ‘Typisch Amsterdams’ en ‘Sta op!’. Hij werkt momenteel weer aan vertrouwd Engelstalig materiaal voor zijn verdere journey in life.


bodilFoto: Perla van Kessel

Bodil de la Parra

Bodil de la Parra (Amsterdam, 1963) is actrice en toneelschrijver. De la Parra schreef en speelde onder meer bij Theater Het Amsterdamse Bos, ’t Muztheater, Theater van het Oosten, Toneelgroep Amsterdam, Bellevue Lunchtheater, Rudolphi Producties,  Theater Artemis, het NNT, Bos Theaterproducties, Het Zuidelijk Toneel en Orkater.

Samen met Nadja Hüpscher schreef en speelde zij de voorstelling Ouwe Pinda’s  (2014). In 2016  schreef ze de muzikale komedie We Want More bij Bos Theaterproducties. In seizoen 2017/18  schreef en speelde zij in Gouwe Pinda’s , schreef ze mee aan de Orkater productie Woiski vs Woiski en werd haar stuk Drie door Maastheater in reprise genomen.  Haar zelfgeschreven solo Het Verbrande Huis oogstte goed kritieken,  ging op tournee in Nederland en Suriname , reprise in 2019/20 . Op TV was ze als Irene te zien in de tv serie Klem 1 & 2.  Op 18 juni 2020 kwam bij uitgeverij LEBOWSKI haar eerste boek uit, Het Verbrande Huis, een memoir gebaseerd op haar eerdere solo over haar Surinaamse familiegeschiedenis.  In  2021 schreef ze aan o.a De Gliphoev, onze coproductie met Orkater (reprise 2022) Sorry bij Bontehond februari 2021/ Anne Fay’s Reaspora  theatergroep DOX (reprise januari 2023)

Haar nieuwe solo Dagen van Rijst is op 28 & 29 januari te zien in het Bijlmer Parktheater. In het voorjaar 2022 zal ze te zien zijn in de Leedvermaak trilogie bij Het Nationale Theater.


bossMohamed Yusuf Boss

Mohamed Yusuf Boss (1986, Hargeisa, Somalië) is een danser, choreograaf en theatermaker uit Groningen. Mohamed’s werk vertrekt vanuit de hiphop en het each one teach one principe. Vanuit het initiatief X_YUSUF_BOSS creëert Mohamed samen met creatief producent Mark Fischer een huis voor verhalen. Een plek waar ruimte is voor ieders verhaal. In 2019 won Mohamed Yusuf Boss de Groninger Talentprijs van de provincie Groningen en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Na de voorstellingen SHAN (2016), AFAR (2019) & KÓW (2020) ging de voorstelling LÍX in oktober 2021 in première. 


Coronatoegangsbewijs

Let op: Ben je 13 jaar of ouder? Dan heb je voor deze voorstelling een coronatoegangsbewijs nodig. Dit kan in de vorm van één van de onderstaande bewijzen: 

  • Een negatieve testuitslag (testbewijs)
  • Een vaccinatiebewijs
  • Een bewijs dat je hersteld bent van corona (herstelbewijs).

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December

di 14 dec 2021 20:00

  • Bijlmer Boekt!

    SLAA & Bijlmer Parktheater

Dit vind je misschien ook interessant