Afrovibes: Amaqhawe

Sibonelo

Afrovibes: Amaqhawe


Afrovibes festival bestaat 20 jaar en dat vieren wij met een uitgebreid programma van hedendaagse dans, muziek theater en design uit Afrika. Afrovibes laat het dynamische culturele leven van stedelijk Afrika zien en verbindt dit met Nederlandse kunstenaars en publiek. Het festival is van 3 t/m 13 oktober in vier steden waarvan zaterdag 5 oktober in het Amsterdamse Bijlmer Parktheater met de dansvoorstelling Amaqhawe, een voorprogramma van Jomecia van Oosterwolde en een nagesprek.  

Het festival thema is Speak Truth to Power. Onze huidige wereld kent een overdaad aan informatie. Met de groei aan ongefilterde (online) informatiebronnen rijst de vraag welke informatie waar is en echt en welke niet. Is het begrip waarheid een illusie geworden in een wereld waarin ‘fake news’ en gemanipuleerde feiten de realiteit overstemmen?

 

amaqhawe

Amaqhawe

Amaqhawe betekent 'de helden' in isiZulu. Wat als degenen die vochten en stierven voor onze vrijheid, wakker konden worden? Wat zouden ze over ons zeggen? Zouden ze blij zijn dat wij de droom hebben vervuld waarvoor ze stierven? Deze moderne dansvoorstelling van choreograaf Mzokuthula Gasa dansers van Sibonelo Dance Project uit Kaapstad gaat over herinneringen, verzet en hoop. Het is een reactie op de recente ontwikkelingen in Zuid-Afrika waarin studenten opkomen voor betaalbare educatie in de #Feesmustfall beweging, corruptie en het gevecht om land. Het stelt het publiek de vraag in hoeverre wij bereid zijn om te vechten waar wij voor staan, net zoals de Nederlandse studenten de straat op gaan tegen bezuinigingen in het onderwijs en leerlingen staken voor het klimaat. Amaqhawe is een oproep voor solidariteit en doorzettingsvermogen.

 

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December

za 5 okt 2019 20:00

  • Afrovibes: Amaqhawe

    Theaterzaal