text

Aardappelbloed

Emma Lesuis

Aardappelbloed


Een live-documentaire over een persoonlijke slavernijgeschiedenis en haar erfenis.

Met Aardappelbloed won Emma Lesuis de Roel Verniersprijs 2018 voor jonge podiumkunstenaars op Het Theater Festival in Antwerpen.

Waar kom je vandaan, maar dan echt? Het is een vraag die storyteller Emma Lesuis constant gesteld wordt. Uit Leiden, denkt ze dan. Als dochter van een Surinaamse, zwarte moeder en een witte Nederlandse vader gaat ze terug naar daar waar ze volgens menigeen écht vandaan komt: Suriname. Terug naar de plek waar haar voorouders hebben geleefd en tot slaaf werden gemaakt: plantage Mon Souci aan de Commewijnerivier. Recalcitrant plant ze haar vlag op Mon Souci. Heeft ze recht op een stukje grond?

Met die vraag duikt ze in een verzwegen slavernijverleden waar ze tot dusver weinig vanaf wist. Maar is het niet ook al zo lang geleden? Of..? Al mijmerend over de Surinamerivier, vraagt ze zich af hoe Surinaams ze zelf eigenlijk (nog) is. In de live-documentaire Aardappelbloed schrijft Emma Lesuis met woord en beeld een brief aan Zaire, haar Surinaamse bet-bet-overgrootmoeder. In haar zoektocht of ze juridisch en/of moreel recht heeft op de plantage waar Zaire’s navelstreng is begraven, trekt ze met haar camera door het binnenland van Suriname, over wateren en oude plantages met namen als Einde Rust en La Révolution.

Emma Lesuis

Emma Lesuis deed haar master Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. In beeld onderzoekt ze, regisseert ze, filmt én monteert ze documentaires. In woord schrijft ze, presenteert ze en modereert ze. Daarnaast maakt ze een combinatie van woord en beeld in documentaire performances.

Emma Lesius

Fotograaf: Ruben Hamelink

 

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December

zo 11 okt 2020 14:00

  • Aardappelbloed

    Theaterzaal

zo 11 okt 2020 16:00

  • Aardappelbloed

    Theaterzaal

Dit vind je misschien ook interessant