text

1862 - Plantage Strubbelingen

Between The Lines

1862 - Plantage Strubbelingen


Het is 1862. Het einde van de slavernij nadert en daarmee ook het begin van het Staatstoezicht. Geinspireerd door grote opstanden op het continent kwamen ook in Suriname tot slaaf-gemaakte mensen in opstand.

De mensen die in slavernij gehouden worden, kunnen onder bepaalde voorwaarden gemanumitteerd (vrijgelaten) worden; keurig gedrag, uitoefenen van een vrij beroep en bekeren tot het Christendom.

Diko wil ontsnappen

Diko is een zoon van de voormalige plantagehouder en de zwarte kokkin. Hij heeft een vrij beroep, maar is geen vrij man. Zijn vader heeft hem voor zijn dood, een manumissie brief beloofd.Gijsbert,  de nieuwe eigenaar van Plantage Strubbelingen, getrouwd met de halfzus van Diko, lijkt zich niks van deze belofte te zullen aantrekken. Diko wil ontsnappen. 

Leefomstandigheden

Karel de beste vriend van Diko denkt dat het Staatstoezicht kansen biedt. Hij kan met zijn gezin naar zijn geboortegrond Coronie, terug keren. Diko noch Gijsbert zitten te wachten op het Staatstoezicht. Diko denkt dat het Staatstoezicht, niks aan de levensomstandigheden van de tot slaaf gemaakten zal veranderen. Volgens Gijsbert gaat met de afschaffing van de slavernij, de economie in Suriname, naar de verdoemenis.

Is macht het recht van de sterkste?

Script: Anita Plowell
Regie: Maikel van Hetten
Cast: Melita Labort, Leroy Sankes, Carmelta Zaalblok, Miquel Wiegel, Astrid Vreden, Guilliano Menso, Serina Sankes, Sanquilla Vabrie en Maikel van Hetten
1862 Plantage Strubbelingen is een productie van Between The Lines (BTL)
Foto: Jean van Lingen

Plantage strubbelingen 1.

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
Deze voorstelling is al geweest, bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

Dit vind je misschien ook interessant