Unity Through Art is een inspirerend programma waarin creatieve makers met diverse culturele achtergronden hun werk én persoonlijke verhalen delen: Shammah Ansah Brempong (DJ YUSU), Halima Shaaban (Artificihally), Daniel Olenski (Beeldend kunstenaar & verhalenverteller), Gabriela Akyea (Gabriela Akyea Art Space), Eva de Kam en Lovia Opoku (REFORM STIGMA en Stichting Rain Media).
Van visuele kunst tot muziek, van lokale producten tot open gesprekken – deze dag staat in het teken van de kracht van kunst als brug tussen werelden. Makers vertellen over hun persoonlijke reis, creatieve ontwikkeling en de uitdagingen die ze onderweg tegenkwamen.
Of je nu kunstliefhebber bent, zelf creëert of simpelweg geraakt wilt worden: Unity Through Art biedt een warme, open setting vol herkenning, reflectie en nieuwe inzichten.
Shammah Ansah Brempong (YUSU)
Shammah, ook wel bekend als Ansah the Plugg en Yusu, is een creatieve duizendpoot en de wereld is haar speeltuin. Haar werkervaring is een dynamische mix van kunst en cultuur, talentontwikkeling, community building en muziek. Van stagemanagement tot DJ’en, van het organiseren van evenementen tot het bouwen van bruggen tussen gemeenschappen
Geboren in Amsterdam Zuidoost met Ghanese roots, bouwt ze een creatieve brug tussen deze twee wereldsteden. Haar missie? Culturen, gemeenschappen en kunst verbinden en hun culturele en economische kapitaal versterken.
Ze heeft haar magie laten zien bij organisaties zoals Vunzige Deuntjes, Amsterdam Light Festival en Heesterveld Creative Community. In Accra (Ghana) heeft ze audiovisuele exposities en muziekevenementen georganiseerd. In 2023 was ze zelfs kandidaat voor de Nachtburgemeester van Amsterdam.
Als DJ Yusu neemt ze haar publiek mee op een ontdekkingsreis aka een moderne Dora the Explorer binnen muziek. Ze weeft verhalen, ritmes en hypnotiserende melodieën samen. Of het nu gaat om muziek, strategie of cultuur, Shammah brengt energie en verbinding overal waar ze komt.
Halima Shaaban (Artificihally)
Artificihally, who usually goes by the name Halima, is a visual artist based in The Hague. She mainly makes digital art about healing her inner child, experiencing womanhood, escapist behavior and establishing an identity with the power of aesthetics. In her artworks she explores the deepest layers of her subconsciousness by creating a context in which she can display what her truest form looks like.
Daniel Olenski
Daniel Olenski is beeldend kunstenaar & verhalenverteller uit Amsterdam. Kunst is mijn manier van ademen. Elke dag zet ik mijn gedachten om in beeld – of het nu een schilderij, een tekening of een kort verhaal is. Geen dag zonder creatie, want zonder kunst heb ik mezelf niet uitgesproken.
Voor mij is kunst meer dan alleen een visuele expressie; het is een vertaling van het onbekende, een tastbare vorm van dromen en ideeën. Mijn werk is een voortdurende zoektocht naar verbeelding en betekenis, vastgelegd op papier, doek en in woorden.
Gabriela Akyea (Gabriela Akyea Art Space)
Gabriela Akyea, een autodidactische kunstenares uit Amsterdam Zuidoost met Ghanese roots, vervult diverse rollen als workshopdocent, kunstbemiddelaar en communicatiespecialist. Haar artistieke expressies omvatten schilderijen, tekeningen, schrijven en ontwerpen, die dienen als middelen voor zelfontdekking en dialoog, gericht op kernthema's zoals identiteit en persoonlijke waarden.
Gabriela's werk, een reflectie van haar persoonlijke reis en de verhalen uit haar gemeenschap, gebruikt kunst om diverse perspectieven te verkennen en gesprekken te stimuleren. Met het motto 'Waar ik een punt zie, ziet een ander een komma,' lanceerde ze 'Onze Verborgen Schatten,' een project dat de rijke, maar ook moeilijke verhalen en verbindingen met deelnemers belicht die zij op een doek mogen verwoorden.
Haar bijdragen aan evenementen zoals de Museumnacht, het Amsterdam Museum, Sankofa Archives, het CBK en het Kwaku Zomer Festival, benadrukken haar rol als katalysator voor dialoog door kunst. Recentelijk is 'Onze Verborgen Schatten' ook in het Parool geplaatst, waarmee Gabriela's project meer zichtbaarheid krijgt en de impact op het culturele landschap wordt vergroot.
Eva de Kam
Als kunstenaar word ik diep geïnspireerd door de schoonheid, kracht en sensualiteit van zwarte en bruine vrouwen. Met mijn schilderijen wil ik hun zachtheid en veerkracht vastleggen en hen in hun meest natuurlijke en krachtige staat laten zien. Als bruine vrouw is dit onderwerp voor mij heel persoonlijk—ik schilder niet alleen om mezelf uit te drukken, maar ook om representatie te bieden. Mijn werk is een uitnodiging om deze vrouwen te vieren, hun aanwezigheid te eren en de manier waarop ze in de kunstwereld worden gezien te herdefiniëren.
Lovia Opoku
Lovia Opoku is oprichter van REFORM STIGMA en Stichting Rain Media. Ze beschrijft zichzelf als iemand die bevlogen werkt aan beeldvorming in-en-over Amsterdam Zuidoost, vrouwen en verschillende maatschappelijke onderwerpen.
Over Reform Stigma
REFORM STIGMA is een projectenbureau die zich focust op het ongedaan maken van hedendaagse stigma’s door middel van creatieve projecten, tentoonstellingen en communitybuilding.
Over Stichting Rain Media
Stichting Rain Media faciliteert de brug tussen de stichtingen, lokale ondernemers en jongeren. Door de krachten van lokale ondernemers, stichtingen en jongeren te bundelen, streven we ernaar om jongeren op te nemen in de maatschappelijke discussie, hen bewust te maken van hun potentieel en hen actief te laten participeren in waardevolle activiteiten. Tegelijkertijd zullen we stichtingen voorzien van de benodigde communicatiemiddelen, zodat hun inspanningen beter zichtbaar worden en hun impact wordt vergroot.
Onderdeel van 24H Zuidoost
Unity Through Art is onderdeel van 24H Zuidoost – een dag waarop culturele instellingen, makers en creatieven in Amsterdam Zuidoost samen een rijk en gevarieerd programma presenteren. Van optredens tot exposities en ontmoetingen: je ervaart de kracht en diversiteit van het stadsdeel.
Bekijk het volledige programma via iamsterdam.com/24hzuidoost.