De vader van Sadettin komt als tiener naar Nederland om hier een aantal jaar te werken en daarna weer terug naar Turkije te gaan. Maar dat pakt anders uit: hij doet er vijftig jaar over. In de jaren ‘70 wordt hij als gastarbeider met open armen ontvangen. Zijn kinderen groeien hier op. Tegen Sadettin zegt hij dat hij “net als alle andere kinderen gewoon een Nederlander is en niet te veel de Turk moet uithangen.” Nederland is zijn nieuwe thuis. Maar nu is dat thuisgevoel veranderd.
Na een halve eeuw wonen en werken in Nederland, vertrekt Sadettins vader op de eerste dag van zijn pensioen naar Turkije om daar de rest van zijn leven als koning te leven.
Waarom is hij teruggegaan? Hoe is het om vijftig jaar te gast te zijn geweest in Nederland? Zijn de dromen die hij had toen hij hier kwam, dezelfde als waar hij nu mee weg is gegaan?
Meesterverteller Sadettin Kırmızıyüz neemt je mee op een epische roadtrip van Nederland dwars door Europa naar Turkije met onverwacht reisgezelschap. Langs dezelfde route die hij als kind op de achterbank bij zijn vader aflegde, zomervakantie na zomervakantie. Maar deze keer zit niet zijn vader, maar Sadettin zelf achter het stuur.
“Mijn vader keek al heel lang uit naar zijn pensioen. Waar hij ook naar uitkeek was zijn verhuizing naar Turkije, een droom die hij pas de laatste paar jaren had. Toen hij me daar voor het eerst over vertelde, kon ik mijn oren niet geloven. Vroeger was mijn vader daar niet mee bezig, zijn toekomst en daarmee die van onze hele familie, lag in Nederland. Waarom is hij daar op teruggekomen? En waarom zit zijn vertrek mij zo dwars?” - Sadettin Kırmızıyüz
Drie ontwortelde bomen met kale takken vormen een treffende illustratie (decor: Sacha Zwiers) van het thema van biculturaliteit, van ontworteling en onthechtheid.
Over Sadettin
Sadettin Kırmızıyüz (Zutphen, 1982) is acteur en theatermaker. Sinds 2010 maakt hij als artistiek leider van SADETTIN K voorstellingen met een sterk autobiografisch en documentair karakter. Voorstellingen waarin identiteit, politiek en geschiedenis een rol spelen en waarin persoonlijke en universele thema’s zich met elkaar vermengen, zoals Somedaymyprincewill.com, De Radicalisering van Sadettin K, Citizen K en Monumentaal. Ook is Sadettin te zien in tv-series zoals Dag en Nacht, Koningshuis de Musical, Als de Dijken Breken en maakte het Uur van de Wolf een documentaire over hem en zijn familie onder de titel Thuis bij de Familie K.
>>Bekijk de documentaire hier. | www.sadettink.nl.
"In elk theater waar ik kom heb ik na afloop gesprekken in de foyer met toeschouwers of een gemodereerd nagesprek. De voorstelling zit dan nog vers in het geheugen van de mensen, en de gesprekken die we voeren zijn me daardoor erg dierbaar. Soms gaat het over hoe mensen zich in de voorstelling herkennen, of krijg ik een beknopte familiegeschiedenis van iemand, met als reden dat die geschiedenis zo lijkt op de geschiedenis die in de voorstelling voorbij komt. Wat ook een terugkerend onderwerp is: terecht dat Return of the King zo een focus legt op die migratiegeschiedenis. In het geval van de voorstelling is dat de migratiegeschiedenis van mijn vader. Die onlosmakelijk verbonden is met de geschiedenis van Nederland. In een tijd waarin we het weer zoveel over migratieachtergronden hebben ben ik dan ook heel erg blij en gedreven om -juist nu- deze voorstelling te spelen." - Sadettin.
Credits, cast & crew
Concept, tekst en spel Sadettin Kırmızıyüz / Tekst en regie Casper Vandeputte / Dramaturgie Liet Lenshoek / Decor Sacha Zwiers / Kostuum Lotte Goos / Licht Gé Wegman / Geluidsontwerp Timo Merkies / Techniek Henk Geurds / Productie Nikita Oldert / Zakelijk leiding Albert van Andel / Marketing Dieke van der Spek, Leonie Poot / Educatie Anne Kuit / Impresariaat Alles voor de Kunsten / Campagnebeeld Aisha Zeijpveld